Üdvözlünk a felesleges, értelmetlen eszközök, használati tárgyak és szolgáltatások gyűjtőhelyén!

FuraTermék Blog

Visszatekintés 2.0 - Védelem hófúvás ellen

2017. július 17. - FuraTermék

Kanadáról sokunknak - teljesen jogosan - a következők jutnak eszünkbe (a sorrend természetesen tetszőleges): juharszirup, juharleveles zászló, pingvinek jegesmedvék, újfundlandi kutya, Sziklás-hegység. És hideg. Jég. Hó. Rengeteg hó.

flag_of_canada_pantone_svg.png

Természetesen ez a természeti adottság nem ma és nem is tegnap alakult ki. A több tízezer éve itt élő őslakosok, az alig ezer éve érkező vikingek és a 16. századtól megjelenő francia, majd brit gyarmatosítók egyaránt kénytelenek voltak szembenézni a téli időszak viszontagságaival. 

Sokan estek áldozatul a rettentő körülményeknek, de ez egyben lehetőséget is jelentett a kanadai embereknek: ha a hideg, a hó elleni védelemről van szó, a leleményességük nem ismer határt!

A nagy találmány

Lángoktól ölelt kis hazánkban - szerencsére - egyre kevesebb alkalommal vagyunk kénytelenek szembesülni a nagy Tél Tábornok pusztító hatásaival. Kanadában azonban a természeti adottságok miatt (északi irányban nincsenek nagy hegységek, amelyek felfognák a sarkkör felől érkező hideg levegőt) a mai napig a tél három hónapja (helytől függően akár az év fele) bizony kemény fagyokat, hófúvásokat (méteres torlaszokkal) eredményez.

Hiába van azonban nagy hideg odakint, az élet nem állhat meg, s néha bizony el kell hagyni a meleg otthon kényelmét: ki kell menni a rettenetes mínuszok közé. Az ember viszont nem szereti, ha a természet hóból készít fagyos arcpakolást számára, ezért - ha teheti - sálat, vagy egyéb anyagot helyez az arca elé, hogy megvédelmezze azt a viszontagságoktól.

A kicsit hosszúra nyúlt bevezető után jöjjön a csattanó:

4ac873fe8192c32a05d03f7daf20e976.jpg

A fenti felvételbe (melyet ha minden igaz, az 1930-as években készítettek valahol Kanadában) az internetet böngészve botlottam, s egyből heves szívdobogás vett rajtam erőt a csinos hölgyek láttán az emberi találékonyság, leleményesség eme csodás példáján.

Áramvonalas (és könnyed) kialakítás, amely eltéríti a gaz szél viharos hullámait (képzavar) arcunk elől, megóvva azt a már említett hópakolástól. A csőrszerű kialakítás egyben garantálja, hogy megfelelő mennyiségű oxigén juthasson szervezetünkbe (és milyen jól illik ahhoz a kalaphoz!).

Hatalmas fejlődés és lehetőség volt ez az emberiség téli körülmények között élni kényszerülő része számára. Kár, hogy végül nem terjedt el széles körben.

Okulásul itt alább látható egy modern símaszk. Mint egy lázadó katona a jeges Hoth bolygón, a Csillagok háborújából...borzalmas!

868a5837a37365f767cab99df9262300.jpg

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása