Üdvözlünk a felesleges, értelmetlen eszközök, használati tárgyak és szolgáltatások gyűjtőhelyén!

FuraTermék Blog

Bollywood

2017. szeptember 04. - FuraTermék

Mai posztunkban az indiai szubkontinensre látogatunk el, hogy rövid időre betekintsünk az ottani filmiparba.

A FuraTermék Blog szerkesztőségében nincsenek filmkritikusok.

Ha az átlag magyar meghallja a szót, hogy "India", legtöbbször az eszméletlen zsúfoltság (például a nem villamosított vonalakon a vonatok tetején utazó emberek...), a mai napig élő kasztrendszer, a bikák tehenek sérthetetlensége a hindu vallásban, esetleg az alábbi képen látható meseszép agrai síremlék jut eszébe.

india.jpg

Van azonban még valami, ami a helyi kultúrában az 1930-as évek óta nagyon fontos: a film

Bollywood

Az indiai filmek többsége a Mumbai (egykor Bombay) környéki filmstúdiókban készül. Innen ered a Bollywood (hindi nyelven leírva: बॉलीवुड) kifejezés is a "Bombay" és "Hollywood" szavak házasításával.

f4e33a9cf4fda2df37d006c18532f366--akshay-kumar-watch-movies.jpg

És itt most ne egy-két tucat filmre gondoljunk, hiszen az 1970-es évek óta itt több egész estés film készül, mint a nagy testvérnek gondolt Hollywoodban (évente akár több ezer)! Hiába, egy 1,3 milliárdos, sokszínű (erről majd később) országban sok filmet kell leforgatni (arról nem is beszélve, hogy a szomszédos, kétszázmilliós Pakisztánban is igen népszerűek a bollywoodi filmek).

1024px-mumbai_03-2016_10_skyline_of_lotus_colony.jpg

Mumbai, India legnépesebb városa és a helyi filmipar központja

 

Bollywood esetében azonban a rengeteg film ellenére nem beszélhetünk a Los Angelesben található egyetlen hatalmas stúdióvárosról, itt a filmkészítő műhelyek szétszórtabban helyezkednek el.

Egy kis ízelítő

Habár szép számmal készülnek az európai (és amerikai) értelemben vett akció- és kalandfilmek is, mi mégsem ezért szeretjük az indiai alkotásokat, hanem a sokszor teljesen váratlanul - és érthetetlenül - felbukkanó zenés betétek és táncjelenetek miatt.

Most elképzeltük, milyen lett volna, ha Arnold Schwarzenegger a Terminátorban hirtelen táncra perdül és elkezd jódlizni...

A filmek többsége hindi nyelven készül, de akad azért angol, tamil nyelvű alkotás is (több a több tucat egyéb nyelvről és dialektusról ne is beszéljünk). A filmek témája annyi, mint égen a csillag - szerelmi történetek, akciófilmek, történelmi és kalandfilmek...mind mind a helyi igényekre hangszerelve (szó szerint).

Egy etnikailag, nyelvileg, vallásilag, társadalmilag, földrajzilag (satöbbi, satöbbi...) ennyire megosztott, színes országban a film az egyik kapocs, ami összeköti az embereket - egyaránt szórakoztat hindut, muzulmánt, szikhet, dél-indiait vagy a Himalájában élő serpákat (az ilyesfajta filmekre egzotikumként tekintő európaiakról és a FuraTermék Blog szerkesztőségének tagjairól nem is beszélve).

Zárásként pedig következzen a blog csapata számára legkedvesebb jelenet egy indiai akciófilmből, amikor a főhős igazságot oszt:

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása