Üdvözlünk a felesleges, értelmetlen eszközök, használati tárgyak és szolgáltatások gyűjtőhelyén!

FuraTermék Blog

Visszatekintés 9.0 - Császárság a szavannán

Jean-Bédel Bokassa története - avagy hogyan csináljunk magunkból uralkodót

2018. január 15. - FuraTermék

Január 1-jén volt 51 esztendeje, hogy egy rendkívül szegény, de annál gyönyörűbb belső-afrikai országban, a Közép-afrikai Köztársaságban egy villámgyors puccs alkalmával hatalomra jutott Jean-Bédel Bokassa ezredes, a hadsereg parancsnoka. Ezzel pedig kezdetét vette a később tragi(komi)kus fordulatokkal teli története az ország élén.450px-flag_of_the_central_african_republic_svg.png

A Közép-afrikai Köztársaság lobogója, amely az afrikaiak és európaiak közötti együttműködést hivatott szimbolizálni.

 

Nézzük meg, hogyan lett ebből a szerénynek egyáltalán nem nevezhető emberből országa első - és ez idáig egyetlen - császára!

Tovább

Star Wars tisztálkodószett

Most, hogy megtörtént a legújabb Star Wars-film bemutatója, ideje lenyugodni a bizonyára sokakban felcsigázott (felcsigázódott) kedélyeknek. S hogy mivel lehet a legjobban lenyugtatni idegeinket? Hát persze, hogy egy újabb, Csillagok háborúja-témájú poszttal itt, a FuraTermék Blogon!

1200px-star_wars_logo_svg.png

Tovább

Baarle-Hertog és Baarle-Nassau

Határ az ajtóban

Véget értek az ünnepek, így a FuraTermék Blog szerkesztősége is igyekszik visszatérni a hétköznapok kerékvágásába. 

Manapság, amikor egy személyi igazolvány és némi költőpénz társaságában gyakorlatilag minden akadály nélkül bejárhatjuk öreg kontinensünket (pontosabban a schengeni övezethez tartozó országokat), nem sok jelentőséget tulajdonítunk a határoknak. Hiszen nem teljesen mindegy, hogy pontosan hol húzódik a határ, ha - jobb esetben - nem emelkedik rajta kerítés, és nem kell attól tartani, hogy marcona rendőrök (határőrök, katonák) állják utunkat? Nos, Nyugat-Európában van egy város, ahol a válasz erre a kérdésre egyértelmű és határozott NEM!

800px-flag_of_benelux_svg.png

A második világháború után létrejött belga-holland-luxemburgi együttműködés, a Benelux államok közös lobogója.

 

Nézzünk szét tehát Belgium és Hollandia határán, Baarle-Hertog és (vagy?) Baarle-Nassau városában.

Tovább

Karácsony

Avagy furcsa ünnepi szokások szerte a nagyvilágban

A FuraTermék Blog szerkesztősége sem tudta elkerülni a fokozódó ünnepi hangulatot - pedig megpróbáltunk ellenállni. De mivel is járulhatnánk hozzá a kollektív karácsonyi ünnepléshez? Egy karácsonyi poszttal? Kettővel? Hát persze, hogy még egy harmadik, a blog érdeklődési körébe tartozó karácsonyi poszt megírásával!

christmas-tree-in-snow.jpg

Tovább

Karácsonyi díszkivilágítás - a nyakunkban

Karácsonyi különkiadás 2.0

A keresztény kultúrkörben közeledik az év egyik legfontosabb ünnepe, a karácsony; van, akinek vallási okból fontos, van, akinek a családja ilyenkor gyűlik össze a közös ünneplésre - és vannak azok (ilyen vagy olyan okból szeretve az ünnepet), akik ilyenkor öltöztetik karácsonyi fényárba az otthonukat.

47266-christmas-house.jpg

Na ez az a téma, amiről most nem igazán lesz szó a posztban; annál inkább egy remek találmányról, amely hozzájárulhat az ünnepi hangulat emeléséhez (a legutóbbi, fenyőfás almával foglalkozó posztunk után itt a blog karácsonyi különkiadásának második epizódja).

Tovább

Fenyőfás alma

Karácsonyi különkiadás 1.0

Az I Love You almákat követően ismét megismerkedünk a gyümölcs-feldolgozóipar egyik szezonális csúcstermékével. Nézzük, hogy az almaformázók hogyan készülnek (pontosabban: készítik fel a vásárlók tömegeit) az egyik legfontosabb keresztény ünnepre!

A FuraTermék Blog szerkesztősége is fokozott erőkkel készül a karácsonyra - ennek jegyében az évben még megjelenő három poszt (kvázi rövid sorozatként) ezzel a témával fog foglalkozni. 

Tovább

Villámposzt 4.0 - Star Wars üvegdugó

Alig hűlt ki a legutóbbi Star Wars-os posztunk írását követően a klaviatúránk, amikor az alábbi fotókon látható gyöngyszemre bukkantunk. Nem is volt kérdéses, hogy mindössze néhány tucat órányival a legújabb film premiere előtt meg kell emlékeznünk - még ha csak néhány gondolatban, de akkor is - a rohamosztagos borosüveg-dugóról.

1200px-star_wars_logo_svg.png

Tovább

Fugu

Régen nem jártunk már a felkelő nap országában (legutóbb az egyik legfontosabb japán találmányt, az elpusztíthatatlan buborékfóliát énekeltük meg), s a surströmming óta (jó két három hete) a gasztronómiával sem nagyon foglalkoztunk. Mai posztunkkal két legyet ütve egy csapásra az előbb említett hiányosságok pótlásra kerülnek.

800px-himejijo_sakura2.jpg

Japán, a virágzó cseresznyefák, a kapszulahotelek és a fugu hazája.

 

Nézzük tehát, mi is az a fugu, miért érdemes megkóstolni - és miért érdemes kétszer meggondolni, mielőtt megkóstolnánk!

Tovább

Mopszos párna

A kutya az ember legjobb barátja, ezt már kiskorunkban megtanulhattuk. A párna pedig az egyik legjobb barátunk, ha már rettenetesen álmosak vagyunk.

És hogy mi az igazi kettő az egyben megoldás, ha nagy kutyabarátok (azon belül is a mopsz fajták legnagyobb tisztelői), de egyben rettenetesen álmosak vagyunk?

mopsz-kutya-05.jpg

Tovább

Dubaj (második rész)

A város, ahol még az automata is aranyat ad

A múlt heti első rész után (amelyet ezen a linken olvashattok) a tél első FuraTermék-posztjában itt a Dubajjal foglalkozó írásunk második epizódja, amelyben folytatjuk a város érdekességeinek felfedezését. 

camel-trek-963x400.jpg

Két dubaji őslakos a sivatagban.

 

Jó olvasást!

Tovább