Üdvözlünk a felesleges, értelmetlen eszközök, használati tárgyak és szolgáltatások gyűjtőhelyén!

FuraTermék Blog

Surströmming

A svéd konyhaművészet csodája

2017. november 20. - FuraTermék

Ezen a héten a múlt heti, kiviakot bemutató barangolós posztunk után maradunk az északi vidékeken, s nem hagyjuk el a gasztronómia világát sem, hiszen egy újabb konyhaművészeti gyönyörűséget készülünk bemutatni Miss Weaver felfedezése jóvoltából. Az alábbi figyelmeztetés ezúttal is dukál.

Ezen írás a szokásosnál felkavaróbbra sikeredett, amiért a szerkesztőség a Tisztelt Olvasóközönség elnézésért kéri. 

Csak erős idegzetű - és gyomrú - olvasóknak ajánljuk!

Nézzük tehát, mi is az a surströmming, és miért olyan fontos Svédországnak!

800px-flag_of_sweden_svg.png

Svédország, hol keresselek?

Svédország Skandinávia - és egyben Észak-Európa - legnagyobb területű állama; ennek ellenére majdnem akkora területen, mint Spanyolország, mindössze annyian élnek, mint szeretett kis hazánkban (körülbelül tízmilliónyian).

800px-lapporten_2.jpg

Jellemző az országra az alacsony népsűrűség és a végtelen - elsősorban örökzöld - erdőségek.

 

Ahogy az összes skandináv államra, úgy Svédországra is igaz, hogy a zord, hideg éghajlat meglehetősen korlátozza a mezőgazdasági tevékenységet, ezért a helyi lakosság már a korai időszakokban kénytelen volt egyéb megélhetési források után nézni (a svédek elődei, a helyi vikingek [normannok, vagy szláv nyelvterületen varégok] esetében ez elsősorban Kelet-Európában végrehajtott kereskedelmi tevékenységet, rabló hadjáratokat és kolóniaalapításokat jelentett [az első szláv államok alapjait is vikingek rakták le], hogy kiegészítsék a halászatból és vadászatból befolyó szerény jövedelmüket). 

800px-kistacentralparts_publish.jpg

Svédország napjainkban már ipari állam, amelynek számos innovációt (például a biztonságosabb autókat) köszönhetünk.

 

A svédek később természetesen felhagytak az agresszív hódításokkal, s más területen próbálták ki magukat. Ennek köszönhető, hogy napjainkban Svédországról már a fejlett ipar (svéd acél, vagy éppen a biztonságos autók), a jóléti állam, s - többek között - a házilag összerakható bútordarabokat árusító áruházlánc ugrik be legtöbbünknek, a konyhaművészet pedig legfeljebb a svéd húsgombóc, vagy a svédasztal kifejezések erejéig (talán nem véletlenül).

store_info.jpg

A svéd leleményesség és a "csináld magad" mozgalom igazi szentélyei az ilyen és ehhez hasonló áruházak.

 

A "svédasztal" (amit rajtunk kívül csak Litvániában hívnak így, a világ többi részén legtöbbször "hideg asztalként" vagy "büféként" hivatkoznak rá) egyébként tényleg Svédországból származik (ott smörgåsbordként ismerik), s eredetileg az ünnepi étkezések jellemző formája volt, amikor hideg és meleg ételeket egyaránt az asztalra helyeztek, s abból bárki kedvére csipegethetett.

Surströmming

Mint írtuk volt, Svédországra is jellemző a hideg éghajlat - ahogy Izlandra és Grönlandra is - és a kevés, mezőgazdaságilag művelhető terület, emiatt hosszú évszázadokon keresztül meglehetősen behatárolt volt a táplálékok forrása a helyi népesség számára. A halászat és a tenger gyümölcseinek fogyasztása így a part mentén élő svédek számára kiemelkedően fontos volt a túlélés szempontjából.

800px-heringsfass.JPG

A tavasszal kifogott balti heringeket ilyen és ehhez hasonló fahordókba helyezték, hogy aztán néhány hónap alatt az az erjedt, büdös finomság legyen belőle, amiért svédek (és a svéd konyháért rajongók) milliói vannak oda...

 

Az élelmet hosszú időre tartósítani kell, hogy ínséges időben is jusson valami az asztalra - a legfontosabb tartósító anyagból, a sóból azonban meglehetős hiány mutatkozott Svédországban (emiatt iszonyú drága volt), ezért más utat kellett keresni az ennivaló megőrzésére; svéd barátaink ősei is az izlandi és grönlandi utat választották: a rothasztást (erjesztést), így jött létre a 16. században a kifogott balti heringek tartósításával a surströmming (a kifejezés jelentése nagyjából "savanyú hering").

800px-kiszony-sledz.jpg

Ma már elsősorban nem az egyszerű svéd háztartásokban, hanem konzervipari vállalkozásoknál készül a surströmming.

 

Napjainkban már nem a part menti halászok, hanem élelmiszeripari cégek állítják elő a legnagyobb mennyiségben ezt a gasztronómiai finomságot. Hiába zárják azonban konzervbe, a rothadt hús attól még rothadt hús marad: emiatt sokan a surströmminget tartják a legbüdösebb konzervételnek a világon (erről majd még később lesz egy pár szó).

800px-can_of_surstromming.jpg

Számtalan márka, a dizájn sem egységes, valami azonban közös mindegyikben: a dobozból kinyitást követően áradó bűz.

 

Készítés és fogyasztás

A régi időkben a kifogott hal erjesztését a tavaszi hónapokban, elsősorban áprilisban-májusban kezdték, mert ekkor tartották legzsírosabbnak a halat (vagyis ekkor volt benne a legtöbb tápanyag). Az erjesztési (rothadási) folyamat fahordókban zajlott, s általában augusztusra vált fogyaszthatóvá a finom kis halacska.

800px-surstromming.jpg

A konzervbe zárást követően is folytatódik a halhús rothadása, emiatt gyakran hatalmas mennyiségű bomlási gáz gyülemlik fel benne. Ha nem vigyázunk, könnyen konzervrobbanásban lehet részünk.

 

Régen tehát elsősorban augusztusi (illetve őszi) étel volt, napjainkban azonban egész évben hozzá lehet jutni a modern, fejlett világnak és a szupermarketeknek köszönhetően (s akár a világ túlfelén, Dél-Afrikában is megtapasztalhatják az emberek, hogy milyen fából is faragták a svédeket).

surstrommingstallrik.JPG

Egy kis burgonyával és paradicsomkörettel páratlan finomságú - és illatú - vacsorát varázsolhatunk a surströmming-konzervünkből.

 

Az erjedés a konzervbe zárást követően is folytatódik (mert a shownak folytatódnia kell), emiatt gyakran előfordul, hogy a konzervdoboz felpuffad a keletkező gázoktól - ritkán akár fel is robbanhat. Ezen káros tulajdonsága miatt a nagy skandináv légitársaságok egytől egyig kitiltották repülőgépeikről a surströmming-konzerveket, s állítólag már a stockholmi repülőtéren sem lehet kapni.

Kihívás a javából

Hm, hogy milyen jó illata van ennek a surströmming-konzervnek!

Soha, senki

Mint írtuk volt, valószínűleg ez a legbüdösebb konzervétel a világon, emiatt számos baráti vetélkedésen, férfias (és nőies) erőpróbán kerül elő, mint a játék tárgya - a cél az, hogy kibírjuk gyomorfelfordulás és hányás nélkül a konzerv felbontását követően orrunkba áradó illatokat szagokat.

surstrommimgsrester.jpg

Természetesen nem csak a hal szaga, hanem a kinézete is étvágygerjesztő.

 

A legnagyobb videómegosztó oldalon (és a bizonyára a kisebbeken is) számtalan mozgóképfelvétel látható, ahol hősies önkéntesek vállalkoznak a kinyitott konzerv tartalmának megszagolására.

800px-surstromming-neuerkirch04.jpg

Minden szükséges eszköz rendelkezésre áll a tökéletes surströmming-teszthez: egy példány a konzervből, egy kamera, néhány bátor jóbatát és a szükséges védőital a téli fagyok ellen...

 

Bizonyára kellemes szórakozást jelent a többieken jót nevetni, hogy azután mi is elhelyezzük szerény reggelinket a többieké mellett a földön...

Miss Weaver hívta fel figyelmünket erre a tanulságos videóra, amelyben az egyik legnépszerűbb magyarországi reggeli rádióadás műsorvezetői tesztelik a sturströmming "képességeit".

 

Ugyan a svéd haderő önmagában is az egyik legerősebb a térségben, s tudomásunk szerint jelenleg senkinek nem áll szándékában megtámadni az északi óriást, ugyanakkor ha ez mégis bekövetkezne, nincs kétségünk afelől, hogy az ellenség ellen bevetik majd ezt a tömegpusztító ételt (is).

Ismét külön köszönettel tartozunk Miss Weavernek, hogy felhívta figyelmünket erre a csodálatos kulináris kuriózumra, s marasztalta a Barangolás-sorozatot még egy kicsit az északi világban.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

röf 2017.11.22. 13:40:01

Az utóbbi időben hemzsegnek a Svédországot istenítő írások, de nincs ezzel semmi probléma.
Ha megnyerte hadd vigye….
De hogy én nem irigylek a svédektől az égi világon semmit, az is biztos.

FuraTermék · www.furatermek.blog.hu 2017.11.23. 16:09:10

@röf: A surströmminget mi sem irigyeljük el Svédországtól. :-)

prukker 2019.04.24. 22:19:45

@röf: Volt már svéd barátnőd? :)

Kalocsai Tamás 2020.04.16. 13:42:48

@röf: Fura, én meg úgy érzem, hogy mindent irígylek tőlük :)

röf 2020.04.16. 16:30:09

@Kalocsai Tamás:
Semmi nem gátol abban, hogy kiélvezd a svéd-modell minden előnyét.... hajrá.
(Csak el ne patkolj a nagy élvezet közepette....)
süti beállítások módosítása