Üdvözlünk a felesleges, értelmetlen eszközök, használati tárgyak és szolgáltatások gyűjtőhelyén!

FuraTermék Blog

Töltött káposzta mesterfokon

2019. május 24. - FuraTermék

A FuraTermék Blog hőskorát megidézve a mai napon egy, a mindennapjainkban felbukkanó furcsa terméket mutatunk be a Tisztelt Olvasóközönségnek.

klasszikus-toltott-kaposzta4.jpg

Nem is szaporítjuk a szót, csapjunk bele a lecsóba töltött káposztába!

Rögtön egy műhelytitokkal kezdünk: a szerkesztőség többsége nem szereti a töltött káposztát.

Szóval adva van a hagyományos magyar ételnek tekinthető (de például Romániában és Svédországban is ismert) töltött káposzta, amely két fő részből áll: a töltöttből káposztából és a főként húsos töltelékből. Mivel a kettő összeházasítása meglehetősen munka- és időigényes feladat, modern korunk szabad szárnyakon repdeső képzelettel megáldott feltalálói (és legalább ugyanennyire tehetséges üzletemberei) meglepték az emberiséget (és annak töltött káposztát szerető tagjait) a finom étket elkészítő speciális segédeszközzel.

toltottkaposzta-keszito-gep-legolcsobban-ujonnan_11479546980.jpg

Csak bele kell helyezni a káposztalevelet*, arra a tölteléket, ráhúzni a fogantyút, és tessék, már készen is áll az egyen-méretű töltött káposzták serege a fogyasztásra főzésre!

*Kiegészítés: mint arra olvasóink felhívták figyelmünket, az illusztrált képek többségén nem káposzta-, hanem szőlőlevél látható. Az okozott kellemetlenségért szíves elnézést kérünk mindenkitől.

nagy2_1-220.jpg

Ahogy a mondás tartja: egyszerűség - gyönyörűség...az alkotók még arra is gondoltak, hogy a kész káposzta ne pottyanjon le csak úgy a földre, hanem egy tartót illesztettek a csúszda végére.

dc06_2_1600.jpg

Az alábbi videón működés közben figyelhető meg az eszköz, amelynek nagy hátránya, hogy a nagyi hatalmas (gigantikus) töltött káposztájának elkészítésére nem alkalmas.

Mai posztunk ötletéért külön köszönet illeti annak beküldőjét, Mittudomén nevű kedves olvasónkat. Köszönjük!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ivangroznij (törölt) 2019.05.25. 12:01:30

Meglepetés lesz, ha káposztalevéllel próbálja meg valaki. Merthogy ez az összes képen szőlőlevél. Persze, az is jó, és ilyentájt nagyon is aktuális.

2019.05.25. 13:27:02

Bár nem tartozik szorosan a témához, Dalmáciában meghívtak egy hagyományos dalmát ételre és elénk tettek egy tányér töltött paprikát paradicsommártásban. Amikor kértem a cukrot, totál hülyének néztek, de amúgy is különc figurának ismertek meg. Ám amikor megérkezett a haverom és azonnal a cukorhoz nyúlt, egy őszinte és meglepett "no, no, no" hangzott csak el a tágra nyílt szemek alatt.

Luiz Hemilton 2019.05.25. 15:22:07

Baromsag. A toltott kaposztanak ez a resze csak babra, idoigenyes munka. Az igazi kihivas az osszetevok aranyainak az eltalalasa es a fuszerezes.

Before · http://azbeszt.blog.hu 2019.05.25. 16:30:14

@ivangroznij: A termék dobozán a hátsó sorban káposzták vannak. Bár valamivel merevebb, azért el tudom képzleni, hogy működik azzal is.

vénecske 2019.05.25. 17:27:48

Én pár éve vettem egyet, de semmire sem volt jó. Szőlőlevéllel sem működött. Felesleges pénzkidobás.

Hefe 2019.05.25. 17:59:41

"Szóval adva van a hagyományos magyar ételnek tekinthető (de például Romániában és Svédországban is ismert) töltött káposzt"
-
ja, a toltott kaposzta kb. annyira hagyomanyos magyar etel, mint a langyos viz. A mediterraneumban talaltak ki a gongyolt cuccukot, igy a toltott kaposztat is. Magyarorszagon a 18. szazadban terjedt el, török hatasra.
Erdemes megnezni a wikipediat, onnan tobb is kiderul.

Kopasz Szuzukis 2019.05.25. 21:07:46

@vénecske: Működik az, csak forrázott levelet kell beletenni. A nyers levelet nem tudja besodorni.

68nyara 2019.05.26. 09:27:01

Azon erőst meglepődnék, ha Svádországban egy az egyben lekoppintanák a magyar töltöttkáposztát. Mint ahogy Romániában (na ez eleve badarság, így en block "Románia", talán Székelyföld) sem az itthon megszokott töltöttkáposztát főzik. A török és egyéb balkáni változatok meg inkább a szőlőlevélbe gönygyölt húst jelentik, és - főleg Törökországban még véletlenül sem sertésből, ugye. Ez olyan mint a lecsó. Attól, hogy valamit Lengyelországban is lecsónak hívnak - aminek egyébként elég sok köze van a magyar lecsóhoz - attól az még egy hardcore hazai lecsó hívő szerint nem lecsó. Amúgy, ez a mi az eredete a töltöttkáposztának kérdés is elég izgalmas, mert - wikipedia ide, wikipedia oda - ez bizony nagy részt hasraütéses alapon saccolt valami. Nem, még véletlenül sem hiszem, hogy a töltöttképoszta ősi magyar étek, de gyakorlatilag semmit nem tudunk a 16. század előtti magyar konyháról. Aki esetleg tud valamit erről az kérem ossza meg velem forrásokkal együtt. Nem wikipedia, hanem valódi forrásokkal.

68nyara 2019.05.26. 09:28:21

@Kopasz Szuzukis: forrézott savanyúképoszta levél? Na ez érdekes lesz.
süti beállítások módosítása