Üdvözlünk a felesleges, értelmetlen eszközök, használati tárgyak és szolgáltatások gyűjtőhelyén!

FuraTermék Blog

Átlátszó illemhelyek

2020. szeptember 04. - FuraTermék

A rövid ideig tartó kényszerszünetet követően visszatér a FuraTermék Blog, hogy 2020 őszén is folytassa a furcsábbnál furcsább termékek, szolgáltatások és szokások felfedezését és bemutatását.

113-1131946_toilet-png-high-quality-image-bathroom-seats-transparent.png

Az év utolsó harmadának első posztjában - miután korábban átláttunk a cipőkön is - nézzük is meg, mi fán teremnek az átlátszó illemhelyek.

Mondjuk inkább műanyag- és üveggyárakban, mint fákon.

Blogunk rutinos olvasói már tisztában vannak vele, hogyha furcsaságról van szó, akkor a japánok bizony nem mennek a szomszédba az innováció területén (aki viszont eddig nem volt tisztában vele, itt nézelődhet). Éppen  a folyamatos fejlődés iránti csillapíthatatlan vágynak köszönhetjük, hogy az egyik legújabb hóbort pont a szigetország fővárosában, Tokióban bukkant fel egy park kellős közepén - ez pedig nem más, mint az átlátszó falú illemhely.

5f2a93798e882_5f2a928d28052_875493850.jpg

Persze ha csak ennyi lenne, már most véget is érne a posztunk, de szerencsére a kreatív tervezők csavartak egyet a dolgon: a vécék fala csak alapesetben átlátszó, amint azonban az azt használni akaró delikvens belép és elfordítja a zárat, az üvegbe épített elektronika rögtön elsötétíti az "ablakokat".

shigeru-ban-public-toilets-tokyo-transparent-design_k2a0011.jpg

Az alapelv az volt, hogy a dolgát végezni szándékozó járókelő így könnyebben meg tudja állapítani, hogy a vécé foglalt-e (hiszen ha sötétek a falak, foglalt, ha átlátszóak, akkor meg szabad, ugyebár, s így nem kell a vakszerencsére bízni az illemhely-foglalást), s néhány kényelmetlen kérdést - Van bent valaki? - is meg tud magának spórolni.

És el tudja kerülni az alábbi keretben vázolt kínos szituációt is.

tokyo-transparent-toilets-1.jpeg

Autóval utaztam Montréalból Québec Citybe, a 20-as országúton, amikor megálltam egy pihenőnél, hogy használjam a WC-t. Az első fülke használatban volt, betértem a másodikba.
Alig ültem le, amikor a szomszédból egy hang megkérdezi:
- Hogy vagy?
Nem tartozom azok közé, akik beszélgetésbe elegyednek egy férfi WC-ben mindenkivel, de ez alkalommal nem tudtam megállni, kissé zavartan válaszoltam:
- Elég jól!
Mire a szomszédos férfi megkérdezi:
- És mit csinálsz?
Micsoda kérdés! Arra gondoltam, ez a beszélgetés határozottan kezd bizarr lenni, ezért csak annyit mondtam:
- Mint Ön is, kelet felé utazom!
A szomszéd idegesen megszólal újra:
- Te, ide figyelj! Később visszahívlak, a szomszéd fülkében van egy hülye, aki minden kérdésemre válaszol...

transparent-toilets-tokyo-transparent-toilet-walls-opaque-glass.jpeg

Éjszaka az egyes vécéblokkok más-más megvilágítást kap, ennek köszönhetően az illemhelyek üde színfoltjai lehetnek az egyébként sem szürke tokiói parkok holdvilágos éjjeleinek. Vagy valami hasonló.

A tervek szerint 2021 nyarán már szerte Tokióban huszonegy helyen használhatjuk majd az átlátszó vécéket, ha a remélhetőleg megrendezése kerülő nyári olimpiai játékok kapcsán éppen arra járnánk.

yggnbznsmi-8lz1j4llktkesjtbdywo5poiolyw2u8a.jpg

Manapság azonban még nem tesz jót a vécé-üzletnek, hogy a járókelők nem rendeltetésszerűen használják az illemhelyet, hanem fotózkodnak vele (benne), s így megakadályozzák derék polgártársaikat a szükségleteik célszerű elvégzésében.

De ahogy mondani szokták: majd megszokják.

Zárásként itt egy rövid videó a legújabb tokiói látványosságról:

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

efi 2020.09.04. 23:00:42

Csak nehogy elmenjen az áram.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2020.09.05. 12:23:51

"s így nem kell a vakszerencsére bízni az illemhely-foglalást), s néhány kényelmetlen kérdést - Van bent valaki? - is meg tud magának spórolni."
Azért ez így eléggé debil, mint indok, már bocsánat.Egyszerűen, ha nem tudok bemenni, mert zárva van az ajtó, illetve piros a jel a kilincs alatt, akkor minő meglepetés, foglalt a klozet!
Háááát, micsoda egy módszer, nem??
És nem kell ez a kib...tt bohóckodás.Arról tényleg nem is beszélve, hogy mi van, ha tönkre meg az áramellátás, vagy a működést biztosító technika...
süti beállítások módosítása