Üdvözlünk a felesleges, értelmetlen eszközök, használati tárgyak és szolgáltatások gyűjtőhelyén!

FuraTermék Blog

Visszatekintés 1.0 - Rádiumos termékek

2017. július 10. - FuraTermék

Ma induló sorozatunkban visszatekintünk a múltba - mert lássuk be, nem napjaink "találmánya" a teljesen felesleges, használhatatlan, sőt, olykor életveszélyes termékek megalkotása, árusítása és használata. Elődeink (és elődeink elődei) is szép számmal alkottak meg első ránézésre szenzációsnak tűnő, ugyanakkor a mindennapi életben gyakorlatilag semmirekellő termékeket, hogy aztán kortársaik rendelkezésre álló vagyonát csökkentsék ezek eladása által.

radium226.jpg

Sorozatunk mai, első posztjában ismerkedjünk meg a 20. század húszas, harmincas éveinek fantasztikus csodaszere, a rádium által kezelt, felturbózott termékekkel!

Rádium - a kezdetek

Napjainkban gomba módra szaporodnak az atomerőművek (és sajnos következnek be kisebb-nagyobb balesetek, katasztrófák - elég csak Csernobilra és Fukusimára gondolni), s sokan a nukleáris technológiában látják a jövőt. Így a ma embere már tisztában van vele, hogy bizony vannak olyan anyagok, kémiai elemek, amelyeknek nemcsak érintése, de a közelsége is súlyos egészségügyi kockázatokat rejt magában.  

1f3a8158c606e99bf8b7b1ad96eaf6ef41d39c66.gif

Ezen radioaktív sugárzást kibocsájtó anyagok közé tartozik a rádium (vegyjele Ra), mai posztunk főhőse. A rádiumot Pierre és Marie Curie fedezték fel és állították elő először a 19-20. század fordulóján, majd alig két évtizeddel később hatalmas népszerűségre tett szert néhány tulajdonsága (elsősorban sugárzó megjelenése, fluoreszkáló képessége) miatt.

De nézzük meg, az élelmes korabeli vállalkozók mikben használták a rádiumot!

A gyógyítás szolgálatában

Az 1910-es években kitalálták, hogy a radioaktív sugárzás tulajdonképpen jó dolog, miért is ne lehetne használni a gyógyításban (vagy legalábbis elhitetni az emberekkel, hogy használ, legyőzi a betegségeket). 

radithor_bottle_25799475341.jpg

Ennek egyik megjelenési formája lett a Radithor, a korabeli csodaszer, amely gyógyírt jelentett minden kínra, bajra. 

bf414d4250fce9e303ee7a4d3332c798--funny-vintage-vintage-stuff.jpg

A rádium ezrek egészségét állította helyre - biztosít róla a fenti hirdetés, amit az Egyesült Államokban, Los Angelesben működő vállalkozás fogalmazott meg. Ugye nincsen senki ezen a Földgolyón, aki ne hinne ennek a csinos hölgynek?

Mindennapi használati eszközökben

15541_radium-ora_rendkivul_erdekes_talalmany.jpg

De nem csak egészségügyi célokra javallották a rádiumos termékek használatát. Például előszeretettel alkalmazták órákban: a mutatókra felvitt rádium sötétben fluoreszkált, így jelezve a pontos időt, akár holdtalan éjszakán, rettentő sötétségben is. Hát nem pompás?

abcradiumcigs.jpg

A dohányosok is élvezhették a rádium minden előnyét, hiszen mivé is lett volna az emberiség rádiumos cigaretta nélkül (a képen egy német cigarettamárka rádiumos változata látható).

radioactive-toothpaste.jpg

A fogak ápolásában is fontos szerepet játszhatott, készült is rádiumos fogkrém, de szájvíz is (a képen egy német rádiumos fogkrém hirdetése köszön vissza ránk - bizonyára minden előnyös tulajdonság megfogalmazásra került benne).

borjomi_1929_advertising.jpg

A rádium alkalmazása nem csak a hanyatló kapitalista világban volt népszerű. Az egykori Szovjetunióban széles körben ismert (és Grúziában ma is létező) ásványvizet, a Borjomit is felturbózták egy kis rádiummal az 1920-as években.

Amiért végül mégsem lett mindenre jó csodaszer

A masszív rádiumbevitelnek köszönhetően előfordult, hogy az emberek egyszerűen szétestek (elsősorban az állkapcsuk, fogazatuk veszett oda a radioaktív sugárzással folytatott küzdelemben), illetve hosszan tartó, súlyos, fájdalmas rákos megbetegedések áldozatai lettek.

Végül egy, az Egyesült Államokban folytatott pereskedés alkalmával derült széles körben fény a "csodaszer" káros hatásaira. Ugyan az 1960-as évekig még gyártottak rádiumos festékeket, de mindannyiunk szerencséjére mára felhagytak széles körű alkalmazásával.

Ha esetleg egy hirdetésben mégis rádiummal dúsított terméket kínálnának számunkra eladásra, inkább tekintsünk el a tranzakciótól: lehet, hogy egy ideig sugárzó jókedvünk lenne tőle, de egy idő után csak a sugárzás maradna meg, a jókedv nem...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ubu1a 2017.07.11. 17:06:04

Azért ne keltsünk feleslegesen pánikot. A rádium gyakori előfordulású (már ha lehet ilyet mondani) izotópjai alfa sugárzók. Mint ilyen, kívülről gyakorlatilag nem veszélyes. Az alfa sugárzást a bőr külső elszarusodott (tehát nem élő, így nem szaporodó és ezáltal elrákosodásra is képtelen) rétege éppúgy megállítja, mint egy egyszerű papírlap. Következésképp azon felhasználási területeken, ahol a rádium nem kerül be a szervezetbe (mint például a világító számlap), ésszel alkalmazva gyakorlatilag ártalmatlan.
Gond csak akkor van, ha a rádium a szervezetbe kerül. Képes beépülni a csontokba és ezáltal belülről roncsolja a szöveteket, valamint a sejtek génállományát. Béres csepp helyett vagy fogkrémben, ásványvízben ne fogyassza senki. Ez utóbbira kell vigyázni és akkor nincs semmi gond.

ubu1a 2017.07.11. 17:06:20

A másik kockázat, hogy a rádium bomlásterméke a radon, ami szintén radioaktív. Alapvetően alfa és béta sugárzással bomlik tovább (ami még mindig nem olyan veszélyes), viszont mivel gáz halmazállapotú, sokkal nehezebb kontrollálni, hogy ne jusson be a szervezetbe. Persze egy óra számlapon lévő rádium mikrogrammok és az azokból keletkező radon nem jelentenek reális kockázatot. A radonnal akkor kell vigyázni, ha a földből tör fel az ottani természetes nukleáris folyamatok melléktermékeként és pont oda építkezünk. De még ebben a viszonylag durva esetben is elkerülhető a probléma egy egyszerű ventilátor beépítésével meg egy ellenőrző műszerrel.

brlv24 2017.07.11. 17:06:22

Azért azt se felejtsük el, hogy a Rudasban és a Gellértben rádiumos a víz és mégis pozitív élettani hatása van.
Azért ezt is érdemes lenne beletenni a cikkbe, nem csak a riogatást.

FuraTermék · www.furatermek.blog.hu 2017.07.11. 17:13:27

@ubu1a: Természetesen a szerkesztőségnek nem áll szándékában a pánikkeltés. A nevezett korszakban éppen az ész nélküli felhasználás okozott problémát sokaknak.

@brlv24: Feltételezem, azért a nevezett gyógyfürdők vize közül egy sem tartalmazza olyan koncentrációban a rádiumot, mint a felidézett korszak "csodaszerei".
süti beállítások módosítása