Üdvözlünk a felesleges, értelmetlen eszközök, használati tárgyak és szolgáltatások gyűjtőhelyén!

FuraTermék Blog

Furcsa kólák

2022. július 01. - FuraTermék

Ha egy átlagos embert megkérünk, hogy soroljon fel néhány dolgot a kóláról, nagy valószínűséggel benne lesz a kóladió, mint alapanyag, a kokacserje, mint egy bizonyos márka alapanyaga, valamint a sötétbarnás-fekete szín.

shutterstock_225147871_0_0.jpg

Nos, mai furcsa termékünkből pont az utóbbi hiányzik. Következzen a "fehér kólák" rövid története!

A rövid történet, amely a második világháború végén vette kezdetét: ekkor történt ugyanis, hogy a németeket legyőző szovjet csapatok főparancsnoka, Georgij Zsukov marsall találkozott amerikai kollégájával, Dwight D. Eisenhower tábornokkal - a meetingen felszolgálták az amerikaiság jelképét, a Coca-Colát is. 

rian_archive_2410_marshal_zhukov_speaking.jpg

Zsukov marsallnak annyira megtetszett a kóla, hogy szabályos rabjává vált; igen ám, de a Szovjetunióban nem nézték volna jó szemmel, ha a nácikat legyőző tábornokuk az újonnan ellenségszerepbe ugró amerikai imperialisták egyik jelképét fogyasztja nap, mint nap. Éppen ezért a Coca-Cola legyártott egy olyan kólaváltozatot, amelyből kihagyták a színezékként használt karamellt.

coca-cola_logo_svg.png

Az így létrehozott White Coke-ot, azaz a "fehér kólát" (amely egyébként megőrizte eredeti ízét) áttetsző üvegekbe palackozták, a palackokat pedig vörös csillaggal ellátott kupakokkal zárták le, majd juttatták el a négyhatalmi megszállás alatt álló Ausztrián keresztül Zsukovnak - elsőként ötven ládányit.

- Mit iszik, Georgij Konsztantyinovics? - kérdezte a marsallt az elcsigázott szárnysegédje, amikor meglátta parancsnoka kezében az áttetsző folyadékkal teli üvegpoharat.

- Vodkát, ezredes.

- Kaphatnék egy nyeletnyit én is? - "Ha már így megemelte a saját adagját..." - utóbbi mondatot már csak gondolatban tette hozzá a bölcs szárnysegéd.

- Felejtse el! - azzal a marsall egy szuszra lehúzta italát...

Egyes legendáriumok szerint maga a marsall érdeklődött az amerikaiaknál, hogy tudnának-e neki gyártani a külsőre a vodkához hasonlító üdítőt.

crystal_pepsi_20oz.jpg

A gyümölcsözőnek induló együttműködés 1946-ban megszakadt, a fehér kólák története azonban nem ért véget: 1992 és 1994 között a Pepsi gyártott egy Crystal Pepsi nevű átlátszó kólát, majd 2018-tól a Coca-Cola is újra gyártani kezdte Coca-Cola Clear ("tiszta Coca-Cola") néven a különlegességek iránt fogékony japán piacra (de kínai és tajvani exportra is jut belőle).

800px-coca-cola-clear.jpg

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása