Üdvözlünk a felesleges, értelmetlen eszközök, használati tárgyak és szolgáltatások gyűjtőhelyén!

FuraTermék Blog

Régi hirdetések

2022. július 08. - FuraTermék

Mondhatnánk, hogy a reklám, a hirdetés szinte egyidős az emberi civilizációval, s talán nem is tévednénk nagyot: a kereskedők sokszor szép, díszes cégérekkel hirdették portékáikat, de a templomi prédikáció is felfogható egyfajta hirdetésként.

vicces-regi-hirdetes-ford.gif

A témába most nem is megyünk bele nagyon, ellenben bemutatunk nektek néhány érdekes (és furcsa) hirdetést az 1950-es és 1960-as évek Amerikájából.

gillette-safety-razor-poster-1900s.png

A napjainkban is népszerű borotvamárka már évtizedekkel ezelőtt biztosra ment, s olyan biztonságosnak hirdette termékei pengéit, hogy azok még egy baba bőrét sem sértenék fel - akkoriban még népszerűek voltak a bordélyok borbélyok, így a "borotváld magad" felirat is rákerült a hirdetésre.

lestoil.jpeg

Az 1960-as évek végének holdutazási lázát lovagolta meg a fenti tisztítószer-reklám: a hirdetés szövege szerint a jövő asszonya akár a Holdon is képes tisztaságot varázsolni a lakhelyére a csodaszerrel.

A nem sokkal később bekövetkező holdraszállások során aztán tizenkét férfi lába érintette a poros holdtalajt...

ad4.jpg

Ez az 1950-es évekből származó kávéreklám maga az élő hímsovinizmus - amit legfeljebb azzal tudnánk tetézni, hogy az elfenekelt hölgyön nem látszik, hogy annyira bánná "párja" "bántalmazását"...a fenti márka egyébként továbbra is létezik az Egyesült Államokban, habár már felvásárolta az egyik népszerű élelmiszergyártó vállalat.

1950_s-cigarette-beer-other-advertisements-_-classically-funny.jpg

A fenti hirdetés kétszeresen is elképzelhetetlen modern, felvilágosult napjainkban: egyrészt szigorúan tilos a dohánytermékek reklámozása, de ha lehetne sem tudjuk elképzelni, hogy felkerülhetne rá az, hogy egy-egy cigarettatípust orvosok ajánlanak olyan megjegyzéssel, hogy "kevésbé irritáló". 

Azt egyébként nem tudjuk, hogy a hirdetésben szereplő 20 679 amerikai orvos mi alapján jutott erre a következtetésre - egyenként tesztelték a betegeiken, vagy magukon?

(Abba pedig bele sem merünk gondolni, hogy esetleg anyagi ellenszolgáltatásért értettek egyet a dohánygyárral)

182c5702aeda0e18e8078d9ced4dc139.jpg

Mai utolsó hirdetésünk abba a korba repít bennünket, amikor még Las Vegas nem a kaszinóiról, hanem a környéken végzett nukleáris kísérletek nyomán szárba égbe szökkenő gombafelhőiről és a varázslatos atomvillanásairól volt híres. A fenti szolgáltatást igénybe vevő kalandor lelkű polgárok már három dollárért részesei lehettek a csodálatos tűzijátéknak.

És ha szerencsések voltak, sugárzó jókedvvel távozhattak a helyszínről.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

KékFény6 2022.07.09. 12:26:58

A kávéreklám képe hiányzik az írásból.

FuraTermék · www.furatermek.blog.hu 2022.07.10. 07:52:04

@Tesztelo.hu: nálunk látható, a szöveg feletti részen.
süti beállítások módosítása