Üdvözlünk a felesleges, értelmetlen eszközök, használati tárgyak és szolgáltatások gyűjtőhelyén!

FuraTermék Blog

Karácsony - 2018

2018. december 21. - FuraTermék

Tavaly karácsonykor látogatást tettünk néhány országban, hogy megnézzük, hogyan ünneplik a keresztény kultúrkör egyik legfontosabb ünnepét (pontosabban milyen furcsa szokások és ételek vannak divatban). Idén sem teszünk másként, s felfedezünk néhány újabb országot és megismerkedünk a helyi karácsonyi szokásokkal (legalábbis egy részükkel, meglehetősen felületesen).

christmas-tree-near-fireplace_0.jpg

Mivel a FuraTermék Blognak ez az idei utolsó posztja, ezért szeretnénk megragadni az alkalmat, s minden kedves (és esetleg kedvetlen) olvasónknak, rajongónknak, ellenségünknek boldog karácsonyt és szintén boldog, pozitív eseményekben rendkívül gazdag új esztendőt kívánunk!

Ausztrália

A Föld legkisebb kontinensének egyetlen országában a karácsony a legnagyobb forróság időszakára esik, ezért az itteniek a Jézuska Mikulás érkezését és a karácsonyfa-állítást nem a havazással, hanem a strandolással és sajnos néha a kiterjedt bozóttüzek oltásával kötik össze. A házak feldíszítése itt sem maradhat el (a szomszédság között néha verseny is kialakul a "Kié a flancosabb dekoráció és díszvilágítás?" kategóriában), de ehhez a hagyományos örökzöld növények (és növényutánzatok) mellett helyi növényfajtákat (eukaliptusz és társaik) is felhasználnak.

http_o_aolcdn_com_hss_storage_midas_510b4b534372e4e3638dd1bf3c61e2cc_204681740_sb10066514a-008.jpg

Karácsony napján - amikor a családok igyekeznek legalább erre a kis időre egyesülni - az ausztrál háztartásokban gyakran fogyasztanak tengeri herkentyűket (garnélát, homárt), de a hagyományos angolszász ételek-italok (puncs például) is fel-felbukkannak az asztalokon. 

25_14724_301636_860c805c6e6c46ee1644c95cbdb3fde6_efc440_301.jpg

Ausztrál sajátosság (naná, majd izlandi...), hogy az ajándékokat hozó Mikulás a szánját húzó rénszarvasokat a messzi, fagyos északon hagyja, s fehér kengurukat fog be helyettük - és a ruházata is igazodik a forró ausztrál nyárhoz.

Guatemala

A közép-amerikai ország karácsonyi hagyományait az egykori gyarmattartó, Spanyolország szokásai határozták meg hosszú időn keresztül. Sok mindent rá lehetett kényszeríteni a több tucat népcsoporthoz tartozó indián őslakosokra, de azért az év utolsó keresztény ünnepére is maradt valami a régi hagyományokból. 

guatemalan-nativity-scene-christmas-decoration-made-clay-colorful-fabric-posed-plate-75822933.jpg

Karácsonykor a guatemalai családok összegyűlnek, elhelyezik a karácsonyfák alá a hagyományos, kézzel készített, színesen festett agyagszobrocskákat (El Nacimiento), majd miután elfogyasztották a hagyományos helyi alapanyagokból (kukorica például) készült ünnepi menüt, kimennek az utcára, és petárdáznak-tűzijátékoznak egy jót Jézus születésének tiszteletére.

Jamaica

A karibi szigetország karácsonyi hagyományainak alapjait még az egykori gyarmattartó, az Egyesült Királyság rakta le - a helyiek ezt egészítették ki a rendelkezésre álló eszközökkel. Ennek részeként karácsony napján a jamaicaiak felkeresik a legközelebbi piacot, ahol igyekeznek megvásárolni mindent, mi szem-szájnak ingere (és amire telik...) - nem egy hagyományos európai értelemben vett karácsonyi vásár, de a trópusi térségben ne is keressünk havas-fagyos közeget...

letoltes_6.jpg

A karácsonyi vacsora már-már elengedhetetlen kelléke a rum, amelynek segítségével puncsot és gyümölcstortát is készítenek az ünnepi asztalra.

A torta gyümölcseit előtte hónapokig áztatják vörösborban és fehér rumban. Egészségünkre!

Macedónia

Hogy bekukkantsunk egy kicsit az öreg kontinensre is...Macedóniában - mivel a lakosság nagy része ortodox keresztény - a Julián-naptár eltolódása miatt a Gergely-naptár szerint január 7-én tartják a karácsonyt. Ennek alkalmából a gyerekek énekelve járják végig a közösséget; a dalolászás végén az emberek összejönnek a  valamelyik közösségi téren kialakított karácsonyi máglya körül (amelyet ráadásként meg is gyújtanak).

christmas_foties_florina_02.jpg

Az este folyamán a családok összegyűlnek, majd vesznek a különleges karácsonyi kenyérből, amelyek némelyikébe érme van sütve. Aki olyan szeletet vesz, amelyben érme van, különösen szerencsés (és gazdag) újév elébe nézhet.

Zimbabwe

Az országban a karácsonyt ünneplő közösségek tagjai a közös templomlátogatást követően tiszteletüket teszik egymás otthonában is - a helyiek általában a házuknak csak egyetlen helyiségét díszítik fel az ünnep tiszteletére (karácsonyfát nem mindenhol állítanak). A karácsonyi menü legfontosabb eleme a rizses csirke (utóbbi meglehetősen drága hozzávaló, így csak ünnepek alkalmával kerülhet a szegényebb helyiek asztalára).

christmas-in-zimbabwe1.jpg

A zimbabwei karácsonyi képeslapok többségére afrikai életképek vannak nyomtatva, de mivel a lapok többségét importálják (Kínából?), ezért ezeken hagyományos havas karácsonyi jelenetek vannak ábrázolva, hogy a szavannán felcseperedett gyerekek is átérezhessék azt, amit az északi országokban éreznek karácsonykor.

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása