Üdvözlünk a felesleges, értelmetlen eszközök, használati tárgyak és szolgáltatások gyűjtőhelyén!

FuraTermék Blog

Visszatekintés 3.0 - Rádiós kalap

2017. július 24. - FuraTermék

Milyen megnyugtató, amikor telefonunkhoz csatlakoztatjuk a fülhallgatót, és már mehet is a kedvenc számunk, esetleg meghallgathatjuk a legújabb toplistás dalt a rádióból, vagy szörnyülködhetünk a híreken.

Egészen addig, amíg az utcán járva figyelmetlenségünkben az úttesten át bele nem megyünk egy éppen a megengedett sebesség duplájával közlekedő kék-fehér kockás emblémával ellátott fekete autóba, vagy egy traktorba, esetleg fel nem botlunk egy gödröcskének becézett tankelhárító árokban - járjunk tehát nyitott szemmel és vigyázzunk magunkra (és egymásra)!

A tegnap emberének is fontos volt, hogy naprakész információkkal bírjon a világ dolgait illetően, s bizony szívesen hallgatta meg a legújabb slágereket a rádióban.

Volt azonban egy kis probléma: nem állt rendelkezésére olyan mobil készülék, amit akármikor magával vihetett és akárhol meghallgathatta volna. 

radio_1930.png

Pontosabban: élelmes feltalálók - akik bizonyára rengeteg szabadidővel rendelkeztek - felbukkanásáig nem állt rendelkezésére...

A rádiós kalap

Persze katonai területen viszonylag széles körben elterjedt volt a hordozható rádió alkalmazása - fontos is volt ez, amikor a gyorsan előrenyomuló csapatoknak kellett közvetlen légi támogatást kérni, vagy éppen alig néhány méterrel a saját állások elé kellett a tüzérség tüzét irányítani (kedvelt célpontjai is voltak a híradós katonák az ellenséges lövészeknek) - viszont a hétköznapi, civil életben még a bohókás 1930-as, 40-es években is hülyén nézett volna ki valaki egy komplett rádióval a hátán...

radio_hat_interior.jpg

Szóval kellett egy megoldás, ami kevésbé feltűnő, de mégis biztosítja a kedves vásárlónak, hogy meghallgathassa akár az utcán, vagy utazás közben kedvenc rádióadóját. 

Tegyünk hát rádiókészüléket a kalapokba! - gondolta valaki, és meg is valósította az Egyesült Államokban.

http-_2f_2fa_amz_mshcdn_com_2fwp-content_2fuploads_2f2014_2f12_2fhat-7.jpg

Ugye, milyen jól áll a hölgyön ez a kalap-rádió? És egy lépéssel a többiek előtt jár, hiszen hamarabb hallja meg, ha hirtelen földönkívüliek támadják meg a várost, vagy jönnek a szovjet bombázók, így szükség esetén gyorsan fedezékbe tud bújni.

800px-radio_electronics_cover_june_1949.jpg

A fenti magazin 1949 júniusi címlapja alapján a rádiós kalap egészen sokáig (az 1930-as évek elejétől) megőrizte népszerűségét - és nem is hibáztathatjuk a korabeli embereket, hiszen ami nekünk manapság természetes, nekik sokszor még science fiction volt, így örültek, ha valami megvalósult álmaikból.

Arról sajnos nem áll a szerkesztőség rendelkezésére információ, hogy esős időben mennyire őrizte meg használhatóságát a készülék, illetve az akkumulátor meddig bírta szuflával a szórakoztatást.

S alig néhány évtized elteltével (az 1970-es évektől), a walkman megjelenésével és elterjedésével ismét divatba jött a mozgás közbeni zene- és rádióhallgatás, csak egy picit kifinomultabb formában, igazodva a kor igényeihez.

Avagy: a történelem ismétli önmagát...

Amennyiben a blog tartalma felkeltette kíváncsiságodat, kövess minket Facebookon, ahol további érdekességek várnak rád.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása