Üdvözlünk a felesleges, értelmetlen eszközök, használati tárgyak és szolgáltatások gyűjtőhelyén!

FuraTermék Blog

Visszatekintés 4.0 - Franz Reichelt

2017. július 31. - FuraTermék

Az emberiség valószínűleg már az ősidők kezdete óta vágyik a fellegek közé, s ha hiszünk a görög mondának, Daidalosz és Ikarosz óta - azaz több ezer éve - próbálkozik is ilyen-olyan eszközökkel utánozni a természet repülési képességgel megáldott egyedeit. 

Leonardo da Vincinek is volt ezzel kapcsolatban elképzelése, a Montgolfier fivérek meg is alkották a hőlégballont, egy szintén francia úriember, Louis-Sébastien Lenormand pedig 1783-ban végrehajtotta az első sikeres ejtőernyős-ugrást.

800px-early_flight_02561u_3.jpg

Lenormand első sikeres ejtőernyős-ugrásáról készült illusztráció

Egy osztrák úr Párizsban

A tény azonban, hogy már valamit feltaláltak, sokszor nem szegi kedvét a kreatív elméknek. Így volt ezzel egy Párizsban élő osztrák szabó, bizonyos Franz Reichelt is, aki tanult és alkalmazott szakmájának fogásait (képzavar) felhasználva elhatározta, hogy ő bizony megalkotja a tökéletes ejtőernyőt.

Mit ejtőernyőt, az ejtőernyős kabátot!

flying_tailor.png

Így van, kedves Olvasó, Reichelt úr - szó szerint - összekötötte a kellemest a hasznossal: hiszen a hegyekben, vagy egy magas épület tetején pilledő úriembernek bármikor kedve támadhat leugrani szétnézni egy kicsit, nem? S ha már így alakul, a rajta lévő kabát miért is ne lehetne segítségére ebben?

A végzetes nap

A gondolatot tehát tett követte, derék szabónk pedig létrehozta az ejtőernyős kabátot. De a puding próbája nyilván az evés - és egy, a 20. század elején Párizsban élő osztrák szabó vajon honnan ugorjon le, ellenőrizve találmányának működőképességét?

eiffelturm.JPG

Ó, az a mesés Eiffel-torony...

1912. február 4-én, egy szép téli napon - miután a hatóságoktól engedélyt kapott rá - felment 60 méteres magasságba, ahonnan némi gondolkodás után levetette magát a sajtó jelenlévő munkatársai és néhány szurkoló előtt.

franz_reichelt_before_the_fatal_attempt_2.jpg

Franz Reichelt mindössze 33 évet élt. Krisztusi kor.

Az ejtőernyős kabát sajnos nem nyílt ki, így nem keletkezett elegendő felhajtóerő, a később - kissé szenzációhajhász módon - Repülő Szabónak elkeresztelt Franz pedig szörnyethalt. Az eseményről filmfelvétel is készült, erős idegzetű Olvasóink az alábbi linken meg is tekinthetik Reichelt úr első és utolsó ugrását::

A másnapi újságok méltó módon megemlékeztek feltalálóról és találmányáról:

800px-franz_reichelt.png

...mégsem merült a feledésbe

Talán nem véletlen, hogy a házilag barkácsolt ejtőernyős alkalmatosságok nem terjedtek el széles körben a világon. Ennek ellenére az ejtőernyő (és az ejtőernyőzés, mint sport) a mai napig gyakran használt eszköz (a különböző háborúkban pedig több ezer, repülőkből kiugró ember életét mentették meg - hogy a nagyszabású, több tízezer katonát megmozgató légideszant-műveletekről már ne is beszéljünk)..

Az ejtőernyős kabátot siklóruhát is tökéletesítették, s ma már az extrém repülősportot (a bázisugrást) űzők egyik kedvelt eszköze.

maxresdefault.jpg

Franz Reichelt, nyugodj békében!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása