Üdvözlünk a felesleges, értelmetlen eszközök, használati tárgyak és szolgáltatások gyűjtőhelyén!

FuraTermék Blog

Szovjet karácsonyfadíszek

2019. december 20. - FuraTermék

Lassan közeleg az év végének legjobban várt ünnepe, a karácsony - ennek kapcsán a FuraTermék Blog idei évzáró posztjában különleges szovjet (orosz) karácsonyfadíszek kerülnek bemutatásra.

photo-by-v_-shakhovsky_-family-of-a-metallurgist-g_m_-sleptsov-decorates-the-christmas-tree_-1954.jpg

Mielőtt belevágnánk, egy rövid összefoglaló: az anno a cári Oroszországban meghonosodott karácsonyfa-állítási szokásnak a szovjet időkben sem vetettek véget, a fenyőfa állítását ugyanis nem a karácsonnyal, hanem a szintén aktuális újév ünnepével kapcsolták össze - ennek köszönhetően az egykori szovjet területeken gyakran nem is karácsonyfaként, hanem újévi faként ismerik a szépen feldíszített fenyőket.

Mivel az egykori Szovjetunióban a politika sokkal fontosabb volt, mint a vallás, ezért az eredetileg vallási tartalommal bíró ünnepek dekorációi között is felbukkannak politikai utalások - így fordulhat elő, hogy a feldíszített fán maga Sztálin néz szembe velünk.

1930-1980s-soviet-christmas-tree-decorations.jpeg

Persze egykori álmok is megjelenítésre kerültek az üveggömb-díszeken, így a Holdra szálló szovjet űrhajós is elmaradhatatlan kelléke volt anno a szovjet újéveknek.

il_570xn_1472418642_lpam.jpg

Szerencsére nem csak politikusokat és űrhajósokat örökítettek meg dísz formájában, hanem kevésbé sematikus témákat, így például állatokat is.

il_570xn_1514591775_1o9n.jpg

Vagy konkrétan egy teljes állat- és növénykertet is a fára akaszthattak a derék szovjet (orosz) polgárok.

in-the-1950-1960s-appeared-new-years-toys-with-fastenings-in-the-form-of-clothespins.jpg

Aki esetleg be tudja azonosítani az alábbi díszt, az ne habozzon, írja meg bátran.

il_570xn_1694501444_dcgd.jpg

Utolsó képünkön igazi retró díszek bevetésen, várva a békés, boldog új esztendőt.

ussrornaments11.jpg

A FuraTermék Blog szerkesztősége minden kedves olvasójának kíván ezúton is boldog karácsonyt és pozitív eseményekben gazdag új esztendőt (mivel 2019-ben ez volt az utolsó posztunk)!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mancur 2019.12.21. 10:44:17

Egy főkötős kisbabának nézem, cumival. Amennyiben a kék pötty festése lecsúszott és feljebb lenne a helye, azaz az orron, ez esetben főkötős sündisznó.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.12.21. 16:59:47

Oroszország a karácsonyfa MINDIG újévfa volt, a kommunizmus előtt is.

Ennek oka: a prptestáns németektől vették át, akiket eleve nem tekintettek kereszténynek. Továbbá ugyanakkor állították fel a fákat, mint Németprszágban, azaz december 24-én a német naptár szerint, s akkor Oroszország még más naptár volt használatban, mely szerint decemver 12. volt. Azaz még így se körődött a dece,ber 24-i Szentestéhez.

Ezért máig alapvetően nem-vallási jelkép volt Oroszországban. Így a szovjet ateista korban se lett soha betiltva.

FuraTermék · www.furatermek.blog.hu 2019.12.21. 18:23:48

@mancur: én a sündisznóra gondoltam, de a baba jobban hangzik, köszi :)
süti beállítások módosítása