Üdvözlünk a felesleges, értelmetlen eszközök, használati tárgyak és szolgáltatások gyűjtőhelyén!

FuraTermék Blog

Illúzió a múzeumban

Avagy múzeum az illúzióban

2020. július 17. - FuraTermék

A két évvel ezelőtti, az izlandi péniszmúzeumot bemutató posztunkat követően ismét visszatérünk a múzeumok világába a FuraTermék Blogon. Ezúttal azonban nem egy konkrét múzeumot mutatunk be nektek, hanem többet - ezek viszont egyetlen téma köré szerveződnek. 

beuchet_chair_museum_der_illusionen.jpg

Ez a téma pedig nem más, mint az illúzió.

Az illúzió (vagy érzékcsalódás) olyan pszichológiai jelenség, amelynek során félreértelmezünk a valóságból érkező ingereket, azaz az agyban az érzékszervek által közvetített információ felhasználásával egy, az objektív valóságtól eltérő reprezentáció keletkezik.

 

- Wikipedia-cikk az illúzióról

Hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy a szemünk nem csap be bennünket, pedig dehogyis! Nagyon gyakran becsap, méghozzá csúnyán. A hosszan tartó evolúciós fejlődésünk során kialakuló ezen "hiányosságunkat" pedig számos helyen kifejezetten az illúzióra építő múzeumokban próbálhatják ki a vállalkozó kedvű látogatók.

És akkor a bűvészekről még nem is beszéltünk. Bár nem is fogunk, ma legalábbis.

_zen2647.jpg

Persze nem kell nagy ördöngösségre gondolni, amikor az illúziót bemutató múzeumok jutnak eszünkbe: mint a fenti, vilniusi (Litvánia) illúzió-bemutatóhelyen készült képen is látható, elég egy térhatású festmény, s máris úgy érezhetjük, mintha a lebegő buborékot egyenesen a képről kilépő fiú arcába fújnánk.

zagreb.jpg

A zágrábi (Horvátország) illúzió-múzeum (már maga ez a szókapcsolat is felér egy érzéki csalódással) helyiségének kialakítása pedig lehetővé teszi, hogy a jól elhelyezkedő látogató egy jó szögben tartott mobiltelefonnal (vagy fényképezőgéppel) olyan fotót lőjünk, mintha fejére állt volna a világ.

img_2174.jpg

Még hogy az ember nem tud a falon járni! - a prágai (Csehország) illúzió múzeumának tervezői és kialakítói tesznek a fizika törvényeire!

188869570c5c4471a870094236e8711f.jpg

Bécsben (Ausztria) az illúzió-tárlaton nem lehet helye a fejetlenségnek - azaz mégis, ehhez elég egy speciálisan kialakított nyílásba dugni a fejünket, és máris úgy tűnik, mintha azt csak az asztalra tették volna...

a147ef63bb4c493ea934f035dffca931.jpg

...hogy akár az aktuális ebédként szervírozzák fel az eszünk otthonát.

photo2jpg.jpg

A helyszín ismét Prága, az illúzió témája pedig a padlóra festett szakadék, amelyet csak nagyon-nagyon óvatosan lépkedjünk át. Mondjuk nem egy üvegtörést imitáló, szurdok feletti gyaloghíd, de azért ez sem rossz.

dsc02008-e1547737618987.jpg

A tökéletes érzékcsalódás létrejöttéhez igazából két dolog kell: megfelelő szögben elhelyezett tárgyak, amelyeket a szemlélő a megfelelő látószögből csodál, és máris kirajzolódik a portré (amely ezúttal egy prágai Nikola Tesla-kép).

e97488f1f318f78cf7c341712b298f0d.jpg

Nem csak festéssel lehet becsapni a szemünket, hanem a fent is említett, jó szögben elhelyezett tárgyakkal. Egy kicsit hátrébb lépünk, kicsit slégan nézünk rá, és máris olyan, mintha partnerünk egy széken állna - s egyszeriben össze is zsugorodik, hála az illúziónak.

eptnb9xbngd31.jpg

Az előző bécsi életképet természetesen létrehozták Prágában is, itt azonban már padlófestéssel: az ennek segítségével ellőhető poénok (és fotók) száma gyakorlatilag végtelen...

beuchet_chair_museum_der_illusionen.jpg

...mint ahogy Bécsbe visszaérve a fenti vicces kedvű hölgyek be is mutatják nekünk.

Azért amíg nem szokunk hozzá, hogy ezeken a helyeken szinte minden érzékcsalódás eredménye, óvatosan közlekedjünk, mert egy rossz szakadék-átugrásnak csúnya esés lehet a vége...

museum-der-illusionen-19to1-2.jpeg

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása