Üdvözlünk a felesleges, értelmetlen eszközök, használati tárgyak és szolgáltatások gyűjtőhelyén!

FuraTermék Blog

Mégis milyen az ideális gyalugép?

(Támogatott tartalom)

2021. június 25. - FuraTermék

A legfőképpen tömörfa megmunkálását segítő gyalugépek nagyon hasznosak asztalos munkák esetén és barkácsolás során, hiszen segítségével olyan munkafolyamatok végezhetők el, amelyet az ember a két kezével csak rengeteg erőfeszítés árán tud elvégezni, ráadásul azt sem feltétlenül maradéktalanul.

extolgyalugep900w_0.jpg

De mégis miként működik egy gyalugép és mi a különbség a különböző fajták között? Megmutatjuk!

Amikor megnézed a választékot, láthatod, hogy rengeteg eltérő típus létezik, amelyek nem kis mértékben különböznek egymástól.

Az árak

Ami rögtön szembetűnik, hogy már az árak terén is igen komoly különbségek mutatkoznak. Ennek kapcsán mindenképpen azt kell mérlegelni, hogy mire is használnád pontosan. Ha csupán néhányszor vetnéd be az otthoni barkácsolás során, akkor bőven elég az olcsóbb kategóriában böngészni, viszont amennyiben a hivatásodhoz van szükséged egy ilyen szerkezetre, mindenképpen egy drága, de hatékony, minőségi és strapabíró darabot válassz!

dewalt_d27300-qs_0.jpg

Három fő típus

A három legfőbb típus, amelyet megkülönböztetünk a gyalugépek kapcsán, az egyengető, a vastagoló, valamint kombinált. A legfőbb különbség közöttük az, hogy használatukkal a munkadarabok más-más részeinek megmunkálására nyílik lehetőség. Az egyengető az éleket és lapokat munkálja meg síkban és derékszögben és a használata során a munkadarabot kézzel kell előtolni. Vastagoló gyalugép esetén viszont egy oldal egyengetése után forgácsolhatjuk pontos méretre az anyagot. A kombinált gyalugép kettő az egyben, egyengetésre és vastagolásra is alkalmas. Mindezeken kívül vannak többfejes gyalugépek is, amelyek az anyag két fő síkján kívül annak oldalait is képesek forgácsolni.

einhell_th_sp_204_asztali_gyalu.jpg

Haránt – vagy hosszúgyalugép

A fenti három kategórián belül létezik úgynevezett haránt- vagy hosszgyalugép. Az utóbbi esetében a nagyobb munkadarabokat tudjuk megmunkálni, míg az előbbi a kisebb faanyagokkal kapcsolatos munkálatok elvégzésére alkalmas.

Ha megvan az ideális típus, mi alapján válasszak a kategóriából?

Van néhány olyan lényeges technikai adat, amelyek nagyban segítik a választást e téren. Mérvadó lehet a gyalulási mélység és szélesség, de szempont a motor teljesítménye, figyelembe kell venni a kések számát, a gép súlyát, de azt is, hogy mekkora munkadarab forgácsolására alkalmas az adott szerkezet. Mindezek mellett nem mehetünk el szó nélkül a falcolási képesség mellett sem. Ha mindezek alapján sikerült kiszűrnöd a termékek közül a számodra toplistás darabokat, akkor érdemes még ellenőrizni a kés és az asztal anyagát is, hiszen ezen nagy mértékben múlhat a gép időtállósága, valamint a forgácsolás minősége egyaránt. Plusz pont egy ilyen gyalugép kapcsán az is, ha kétoldali forgácskidobásra képes.

makita_2012nb_vastagolo_gyalugep_szerszamkell3.jpg

Igen komoly a balesetveszély mértéke

Bár egy nagyon hasznos és könnyen kezelhető gépről van szó, viszont mivel minden egyes mozdulathoz szükség van a kezeinkre is, fontos nagyon körültekintőnek lenni és koncentrálni. Hiszen már az is komoly balesetet tud okozni, ha az ember keze lecsúszik a munkadarabról és a késtengelyhez ér. Nem véletlen, hogy a gyártók gondoltak a védelemre, hiszen ezek a szerkezetek ma már úgy vannak kialakítva, hogy csak a forgácsolást végző késtengely van szabadon, a többi részt egy védőlemez óvja. Ez tulajdonképpen úgy néz ki, hogy egy rögzített pont körül van egy elforgatható lemez, amely automatikusan kerül mindig olyan helyzetbe, hogy a késtengely fedve legyen. A vastagoló gépek esetében emellett egy visszasodrást megakadályozó visszacsapó kilincssor is helyet kapott. A professzionálisabb gépeken a késtengelyvédelmen kívül van nulla feszültséggel működő biztonsági kapcsoló és túlterhelés kapcsoló is. Mivel a régebbi típusú gépek esetén mindezek a funkciók nem feltétlenül adottak, ajánlott olyan korszerű gyalugépet vásárolni.

Ha mindent figyelembe veszel a fentiekkel kapcsolatban, könnyedén megtalálhatod a számodra ideális gyalugépet, amellyel öröm lesz a munka.

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása