Üdvözlünk a felesleges, értelmetlen eszközök, használati tárgyak és szolgáltatások gyűjtőhelyén!

FuraTermék Blog

Kiviak

2017. november 13. - FuraTermék

Ezen írás a szokásosnál felkavaróbbra sikeredett, amiért a szerkesztőség a Tisztelt Olvasóközönség elnézésért kéri. 

Csak erős idegzetű - és gyomrú - olvasóknak ajánljuk!

Megvalljuk őszintén, a blog szerkesztőségében hosszú vita előzte meg ezen poszt megszületését és mostani közzétételét, annak, khm, felkavaró tartalma miatt. Végül azonban győzött a józan ész, a poszt megszületett, és most olvashatjátok (utolsó figyelmeztetés, mielőtt a "Tovább" gombra kattintanál: tényleg csak akkor olvasd, ha erős gyomrú és idegzetű vagy. Köszönjük!). Nézzük, mi is az a kiviak és hogyan készül!

Grönland

kivi-madar-244771.jpg

Egy kivi Új-Zélandon. Ő az a madár, akiről kevés szó esik majd a posztban.

 

Nos, a kiviaknak szentelt poszt - nevével ellentétben - nem a gyümölcsről, és még csak nem is a vicces kinézetű, repülésre képtelen új-zélandi madárkáról szól (bár madárról írunk majd, az kétségtelen), hanem a grönlandiak egy hagyományos ételéről, amely véleményünk szerint még az izlandi hákarl-t is veri gusztustalanságban (európai szemmel nézve természetesen).

_97061923_7b1b47b3-dc1b-47f0-837a-ae088a903cbd.jpg

Izland a tűz és a jég földje. Grönland csak a jégé.

 

Grönland (az eufemisztikus kifejezést - "Zöld föld" - azért aggatták a korai vikingek a szigetre, hogy több embert csábítsanak erre a kopár jégsivatagra) a Föld legnagyobb szigete a maga több, mint kétmillió négyzetkilométeres területével, amelynek nagy részét azonban több kilométer vastag jégpáncél borítja, megnehezítve ezzel a letelepedést. Őslakói inuit eredetű törzsek, akiket az első ezredforduló táján ide vetődő viking hajósok egészítettek ki társbérletben több száz éven keresztül.

coat_of_arms_of_greenland_svg.png

Grönland címere és a benne szereplő állat (és annak arckifejezése) nem hagy kétséget a helyi élővilág összetételét illetően...

 

A szigetország később Dánia uralma alá került, s napjainkban is dán fennhatóság alá tartozik (bár a gyakorlatban a külügyeket és a védelmi ügyeket [a sziget védelmét egyébként az Egyesült Államok látja el szükség esetén] leszámítva teljes autonómiával bír), s lakossága most sem éri el a hatvanezer főt (mint említettük volt, egy Nyugat-Európányi területen). Ez a maroknyi népesség a kevés jégmentes területen, a partvidékek mentén él, s elsősorban halászattal foglalkozik (bár manapság fejlődőben van a kézilabda is).

nuuk_city_below_sermitsiaq.jpeg

A grönlandi főváros, Nuuk látképe. Nem beszélhetünk nagyvárosról, alig tizenhétezer lakója van.

 

De mi az a kiviak?

A kiviak (vagy kiviaq) étel szorosan összefügg a grönlandi emberek életmódjával, hiszen elkészítéséhez számos vadon élő állat tetemére van szükség (amit ugyebár vadászat során el kell kapni) - ez egy fontos téli étele a helyieknek.

img_5634k.jpg

Élő alkabukó - a madár teteme (százas nagyságrendben) fontos alapanyaga a kiviaknak.

 

Az alap recept szerint venni kell egy viszonylag nagy felületű fókabőrt, amelybe aztán három-ötszáz alkabukó (alle alle - egy kis termetű sarki madár) fókazsírral bekent tetemét kell helyezni (tollal, csőrrel, mindennel együtt természetesen), majd a fókabőrt összevarrni.

p85a4jc2maivd6fq.jpg

Az előkészített fókabőrbe bekerülnek a madártetemek - egyben, a tollukkal együtt.

 

Fontos, hogy az így létrehozott zsákból (amelyet kívülről is be kell kenni fókazsírral, hogy a legyeket és különféle csúszómászókat távol tartsák) lehetőleg minden levegőt kiszorítsunk, ezért számos követ helyeznek rá - ez a rakás az esetleg felbukkanó ragadozóktól is védelmet nyújt a készülőben lévő ételünknek (arról nem is beszélve, hogy jelzésként szolgál, hol is hagytuk az ételnek valót).

makanan_pelik_dan_menggelikan1.jpg

Fontos, hogy a hónapokra kint hagyott tetemet megfelelő mennyiségű kő alá temessük, hogy kipréselje belőle a levegőt, és megóvja az esetlegesen felbukkanó ragadozóktól. A kőrakás egyben jelzés is, hogy hol hagytuk majdani finom étkünket.

 

A fókabőrbe töltött madarakat több hónapig (háromtól akár tizennyolc hónapig) hagyják érlelődni (rothadni), amely során még a madarak csontja is megpuhul, s így könnyebben fogyaszthatóvá válik,

Kész a finom, ünnepi étel

Miután kellő ideig "érett" (vagyis rothadt) a fókabőrben, a több száz madár tetemét kiveszik, majd azt a toll eltüntetését követően, további előkészítés (főzés vagy sütés) nélkül fogyasztják a derék grönlandiak (állítólag a fej, továbbá a testben felgyűlt nedvek fogyasztásával kezdik legszívesebben az étkezést). Az íze egyesek szerint az erős gorgonzola sajtéhoz hasonlítható.

curyu3eueaa_utz.jpg

Az esetek többségében további előkészítés nélkül kerül elfogyasztásra a kiviak.

 

Az étel azokból az időkből származik, amikor a hosszú, hideg, sötét teleken (Grönlandon a tél nem a magyarországihoz hasonló, pár napos, hetes hótakarót jelenti, hanem helyenként féléves sötétséget és piszok hideget) nem volt más mód a szervezet számára szükséges tápanyagok pótlására, csak a nyáron bekészített kiviak elfogyasztása által. Napjainkban persze már nincsenek annyira rászorulva a grönlandiak (ahogy az izlandiak sem a hákarl fogyasztására), így elsősorban ünnepi alkalmakkor (karácsony, esküvők) kerül az asztalokra.

És feltételezzük, hogy a kevés, Grönlandra érkező turista számára is hatalmas kihívást jelent egy ünnepi kiviak-fogás elfogyasztása...

tasiilaq-greenland.jpg

A fenti képen látható halásztelepülés grönlandi viszonylatban már nagynak számít.

 

Ha homokszem kerül az elkészítés gépezetébe, a kiviak akár az utolsó vacsorát is jelentheti elfogyasztója számára a rothadás során az ételben felhalmozódó méreganyagok miatt, így nagyon fontos, hogy csak az eredeti recept (pontosabban módszer) alapján készüljön (legutóbb 2013-ban volt tömeges megbetegedés és elhalálozás egy grönlandi faluban - a 2010-ben 68 lakossal rendelkező Siorapalukban - a helytelen elkészítés miatt).

1_4.jpg

JÓ ÉTVÁGYAT!

És jövő hét hétfőn - is - mindenképpen térjetek vissza, mert maradunk az északi gasztronómia témakörénél a Barangolás-sorozatban. A célpont egy hét múlva Svédország, a téma pedig egy konzervkülönlegesség lesz.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása