Üdvözlünk a felesleges, értelmetlen eszközök, használati tárgyak és szolgáltatások gyűjtőhelyén!

FuraTermék Blog

A gyilkos ventilátor

2017. július 26. - FuraTermék

Mai posztunk picit formabontó, ugyanis nem csak egy termék, hanem egy országspecifikus szokás (vagy tévhit, döntse el ki-ki maga) kerül bemutatásra.

Irány Dél-Korea!

south-korea.jpg

Dél-Korea (vagy hivatalos nevén a Koreai Köztársaság) a technika egyik fellegvára: folyamatosan fejlődő ipari nemzet, ahol már akkor országos internet-lefedettség volt biztosítva, amikor máshol még a kifejezést is alig ismerték; és ez az ország a mára igazi óriásokká növő családi vállalkozások, a csebolok otthona - amiknek autó- és számítógép-, valamint telefoncsodákat is köszönhetünk.

Egy igazi ázsiai kistigris, ahol a mai napig sokat merítenek a dicsőséges múltból, s - bízunk benne - nem felejtették el, honnan indultak, ennek ellenére bátran tekintenek a jövőbe.

Halálos ventilátorok támadása

Valamikor az 1970-es évektől alakulhatott ki és terjedt el széles körben Dél-Koreában az a nézet (valószínűleg az aktuális kormány támogatásával, energiaspórolási célból - hiszen ha az emberek félnek a ventilátortól, a nagy melegben kevesebbet fogják használni, ergó, kevesebb áram fogy), hogy a ventilátor tartós használata zárt térben életveszélyes állapotot idézhet elő.

venti.jpg

Esetleg az jelenthet még kockázatot, hogy a ventilátor felkavarja a helyiségben lévő káros anyagokat, porokat, amelyeket belélegezvén az ember szervezetébe jutva fejtenek ki káros hatásokat.

Ne tessék nevetni!

Dél-Koreában ez a kérdéskör komolyan szabályozva van, és az emberek többsége hiszi és vallja, hogy a ventilátor nem megfelelően használva bizony gyilkossá válhat (ez az állítás természetesen önmagában igaz, hiszen védőrács nélkül, működés közben érintkezve a bőrrel bizony súlyos sérüléseket okozhat, a rövidzárlat következtében kialakuló tűz veszélyéről már nem is beszélve - de ami a nevezett problémakört illeti, valószínűleg nem állja meg a helyét).

Tehát a helyi fogyasztóvédelem csakis olyan ventilátort enged forgalomba hozni, amely időzítővel van ellátva (így egy bizonyos idő eltelte után automatikusan kikapcsol), s amely tudja változtatni a generált szél irányát (mert ennek is jelentősége van ám az életveszély elkerülésében!), s melegen tanácsolja, hogy csak nyitott nyílászáróknál használjuk az eszközt (eszközöket).

korean_fans_closeup.jpg

A felvételen Dél-Koreában árusított, megfelelő védelmi eszközökkel felszerelt ventilátorok láthatóak.

korean_fans.jpg

Rendkívül agresszívan kinéző és támadni szándékozó ventilátorok arra várva, hogy leendő áldozatuk megvásárolja őket valahol Dél-Koreában.

 

S hogy igaza van-e a dél-koreai fogyasztóvédelemnek és úgy általában a lakosságnak? Ennek eldöntését az Olvasóra bízzuk - s természetesen kitartást kívánunk ezekben a hőséggel bőséggel ellátott hetekben.

Zárásként pedig itt egy kis videó, mindenki okulására:

Mindenesetre ha azt tapasztaljuk, hogy a készülék túlmelegedett, esetleg éppen lángra akar kapni, ne habozzunk, öntsünk olajat a tűzre áramtalanítsunk, és ne várjuk meg, amíg nagyobb baj történik!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Pallos Levente · http://www.pallos.tk 2017.07.27. 17:16:12

Mint 20+ éve koreaiak között mozgó ember, pontosítanám az írást.
Nem az éjszakai ventilátorozás a veszélyes, hanem a zárt ablaknál folytatott. Nyitott ablakkal semmi bajuk. Hiszen épp ezért is van benne a tájékoztatóban, hogy nyitott ablaknál használják.

Az oka szerintem az lehet, hogy a koreaiak imádnak félig meghallgatni valami magyarázatot, és azt általánosságnak elfogadni. Egy meleg, apró szobában zárt ablak mellett (a hálószobák jellemzően nem voltak nagyok Koreában) nyilván elfogy a levegő. De ennek csak annyi a köze a ventilátorhoz, hogy a ventilátor miatt a hülye nem akar szellőztetni. Tehát nem a ventilátorral van gond, hanem a friss levegő hiányával.

kisén 2017.07.27. 17:16:15

Sajnos ennél kicsit sötétebb a valóság.
Koreában az öngyilkosság nagyon nagy szégyen a családnak, és ilyenkor mondták, hogy a ventilátor miatt halt meg a hozzátartozó.
Legalábbis ez egy elterjedt vélekedés a monda eredete mögött.

Gérard Duchemin 2017.07.27. 17:16:17

Kedves tőled, hogy az olvasóra bíztad annak eldöntését hogy a hülyeség tényleg hülyeség-e, de nyugodtan leírhattad volna, hogy ez egy elmebeteg baromság. Szégyen az emberi fajhoz tartozni.

FuraTermék · www.furatermek.blog.hu 2017.07.27. 17:21:55

@Pallos Levente: Köszönjük szépen az észrevételt!

@Gérard Duchemin: Nyilván így is meg lehetett volna fogalmazni, viszont a blog irányultsága miatt most is és a jövőben is tartózkodunk az effajta kifejezésmód használatától. Megértésed köszönjük.

Pallos Levente · http://www.pallos.tk 2017.07.28. 10:08:43

@kisén: Érdekes. Ezt még sosem hallottam, és gyorsan rákeresve sem találtam erről szóló cikket. Arról nem is beszélve, hogy ennyi erővel mondhatna a család szívrohamot is.
süti beállítások módosítása