Üdvözlünk a felesleges, értelmetlen eszközök, használati tárgyak és szolgáltatások gyűjtőhelyén!

FuraTermék Blog

Visszatekintés 6.0 - Repülőgép-hordozó jégből

A Habakkuk-projekt

2017. szeptember 18. - FuraTermék

Újabb visszaemlékezésünkben háborús vizekre evezünk - s megláthatjuk, milyen csodákra képes az emberi elme, amikor a szív által annyira szeretett ország szorongatott helyzetben van...annyit elöljáróban elmondhatunk, hogy a találékonyság bizony végtelen, majdnem annyira, mint a világóceánok a 20. század előtti idők hajósainak.

Frontvonalban

A második világháború első éveiben az Egyesült Királyság élet-halál harcot vívott a náci Németországgal szemben. Számtalan fronton, földön, vízen, levegőben űrben csaptak össze az ellenséggel. Az egyik legkíméletlenebb ütközetet a német tengeralattjárókkal folytatták, amelyek igyekeztek elvágni a britek tengeri összeköttetését a Birodalom távoli gyarmataival és - ami talán a legfontosabb - az Egyesült Államokkal.

A britek a hadviseléshez - és a puszta túléléshez - elengedhetetlenül szükséges nyersanyagokat, élelmiszereket importáltak a gyarmatokról és Amerikából. Ha a németeknek sikerül megbénítani a tengeri utánpótlást (mondjuk 1940 második felében), a Brit Oroszlán néhány hónapon belül kénytelen lett volna megadni magát.

1024px-willy_stower_sinking_of_the_linda_blanche_out_of_liverpool.jpg

Habár az akkori világ legnagyobb és legerősebb haditengerészetével rendelkezett, Angliának a kezdeti időszakban mégis csak korlátozott eszközei voltak az Atlanti-óceán északi részét elözönlő német tengeralattjárókkal (U-boot) szemben. Az ellenük való küzdelem fontos eszköze volt a repülőgép, a szárazföldtől messzi vizeket azonban ezekkel nem tudták ellenőrizni (a németek pedig egymás után küldték hullámsírba a fontosabbnál fontosabb rakományokkal megrakott hajókat és a tengerészeket, annak ellenére, hogy a konvojrendszer alkalmazása némileg csökkentette a veszteségeket); hatékony szállítóeszköz volt a repülőgép-hordozó, amelyből azonban nem volt számukra elegendő.

A jeges ötlet

Egy Geoffrey Pyke nevű feltaláló ekkoriban hozott létre a Brit-szigeteket sújtó acélhiány enyhítése (és minden bizonnyal pénzszerzés) céljából fűrészpor és fagyott víz (vö.: jég) megfelelő arányú keverékéből egy betonkeménységű anyagot, a róla elnevezett pykrete-t, ami a normál jégnél sokkal, de sokkal lassabban olvad (egy maréknyi fűrészpornál pedig fényévekkel masszívabb és ellenállóbb).

wood-pellet-dissolves-in-water.jpg

Pykrete készülőben

 

A lehetőség, hogy viszonylag olcsón nagy mennyiségű, építőanyagként is felhasználható anyaghoz jussanak, felkeltette a brit hadvezetés figyelmét is.

Repülőgép-hordozó pykrete-ből

Mint írtuk volt, a második világháború első éveiben a britek szorongatott helyzetben voltak; mint egy falat kenyér, úgy hiányzott számukra a konfliktus menetét megfordító remek ötlet.

1024px-hms_ark_royal_h85716.jpg

Egy átlagos brit repülőgép-hordozó a háború első éveiből (HMS Ark Royal)

 

A Királyi Haditengerészet szakemberei lehetőséget láttak ebben a csodás (és jeges) anyagban, miután felvetődött bennük a kérdés: ha sok a német tengeralattjáró, de kevés az ellenük harcoló repülőgépeket szállító hordozó, mit tegyünk, hogy kicsit kiegyenlítsük a meccset? Építsünk pykrete-ből repülőgép-hordozót!

Beindult tehát a később Habakkuk-projektként emlegetett tervezőmunka, amelynek végén egy körülbelül kétmillió (!) tonnás jeges fűrészporból (és a hajón elhelyezett megfelelő mennyiségű hűtőegységből) álló, akár 150 repülőgép szállítására is képes hordozó képe rajzolódott ki (mint a lenti képen) - csak összehasonlításképpen: egy mai amerikai szuper-hordozó körülbelül 100 ezer tonna vízkiszorítással bír.

pykrete-aircraftcarrier.jpg

Fantáziarajz a Habakkuk-program majdani fűrészporjégből épült hordozójáról, ahogy felszáll róla egy bombázó repülőgép (amit a hagyományos hordozók csak nagyon ritka estben szállítottak).

 

Füstbe ment terv

A Habakkuk-projektből végül mégsem lett semmi. Mire körvonalazódhatott volna ez a monumentális beruházás, már rendszerbe álltak a nagy hatótávolságú, az Atlanti-óceán sötét foltját szárazföldről felszállva is elérni képes repülőgépek, arról nem is beszélve, hogy megjelentek a tengereken a kicsi - így kevés repülőgépet szállítani képes, de a tengeralattjárókkal szemben mégis hatékony -, úgynevezett kísérőhordozók; és beszállt a háborúba a Nagy Testvér, az Egyesült Államok hatalmas erőforrásaival, így 1943-1944 folyamán végleg leállították a fejlesztést.

A feltaláló, Pyke azonban nem tett le nagy találmányának hasznosításáról - élete végéig számos tervet készített a jeges fűrészpor alapanyaggal, és nem csak hajókról - pykrete-alapú felhőkarcolókról is álmodozott.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Digitális Dzsihád 2017.09.19. 16:56:46

Valahol a padláson nekem is megvan az a kábé 1980-as évekbeli IPM lapszám, amiben ezt már leírták.

:-D

Vlad Tepes a jófiú 2017.09.19. 18:01:42

Ha jól emlékszem, a Mythbusters egyik epizódjában igazolták, hogy lehetséges lett volna megépíteni egy ilyen hajót.

Első mohikán 2017.09.20. 04:07:00

Kilenctizede víz alatt lett volna, biztos hatékonyan lehetett volna mozgatni...
Kell egy bizonyos fedélzetmagasság az óceánon, hogy ne csapjanak át a hullámok, ne sodorják le a repülőket stb. Ha ez csak -mondjuk- tíz méter, ami nem sok, akkor a vízszint alatti rész 90... Szerintem lehetetlen lett volna a mozgatása.

FuraTermék · www.furatermek.blog.hu 2017.09.20. 10:27:28

@Első mohikán: Önmagában kétmillió tonna megmozgatása is hatalmas kihívás.

@Digitális Dzsihád: Akkor csak harminc évvel maradt le a blog szerkesztősége :-)

Geronim0 2017.09.21. 09:14:06

@Első mohikán: Azt azért vedd figyelembe, hogy fűrészpor is része lett volna az "ötvözetnek" aminek a sűrűsége valószínűleg más lett volna mint a jégé. Így valószínű, hogy nem a 9/10-e lett volna a víz alatt.
Mondjuk a két millió tonna mozgatása még így is hatalmas feladat lett volna
süti beállítások módosítása