Üdvözlünk a felesleges, értelmetlen eszközök, használati tárgyak és szolgáltatások gyűjtőhelyén!

FuraTermék Blog

Húsvéti erszényesnyúl

2021. április 02. - FuraTermék

Tavaly úgy harangoztuk be aktuális húsvéti FuraTermék-posztunkat, hogy lassan hagyománnyá válik ilyenkor egy tematikus írást élesíteni. Nos, ha hagyomány, akkor legyen hagyomány: ma egy olyan furcsa termékkel ismerkedünk meg, amely az őshazájában egyáltalán nem furcsa, de itt, az északi féltekén bizony annak hat.

easter_bunny_postcard_1907.jpg

Húsvéti nyúl. (forrás: Wikipedia)

 

Következzenek a húsvéti csokoládé erszényesnyulak!

A helyszín Ausztrália, amely angolszász is, jobbára keresztény ország is, így nem csoda, hogy ott is megtartják ezt az ünnepkört. Európában és Észak-Amerikában ilyenkor - elterjedt szokásról lévén szó - gyermekek tízmilliói kapnak csokoládét, mégpedig tojás és nyúl formájában, köszönhetően annak, hogy a szapora állatfaj az ünnep egyik jelképe lett.

1024px-easter_bilby.jpg

Ausztrál erszényesnyúl. Az igazi nyulakhoz csak a nevében van köze. (forrás: Wikipedia)

 

A csokoládétojás Ausztráliában is népszerű ajándék ilyenkor, ugyanakkor a kezdetben ott is árusított csokoládényulakat szépen-lassan kiszorultak a piacról - az eredeti nyulak ugyanis nem őshonosak a legkisebb kontinensen, ráadásul a helyi élővilág védelme érdekében még a tartásukat is szigorúan szabályozzák, így annyira nem is áll közel a helyiek szívéhez (vagy de).

Az más kérdés, hogy a nyulak a régi - meggondolatlan - betelepítéseknek hála már a helyi fauna részét képezik.

easter-bilby.jpg

Ausztrál zászlóval az igazi. (forrás: propertyguides.com)

 

Tehát mit tegyen az egyszeri átlag ausztrál, aki szeretné megünnepelni a húsvétot, de nyulat legfeljebb a biológia-tankönyvekben meg az állatkertekben látott? Természetesen kiválasztottak egy helyi állatfajtát, mégpedig az erszényesnyulat, amelynek ugyan csak nevében van köze az európai házi nyúlra, de a célnak tökéletesen megfelelt.

A helyiek az új édességet Easter Bilby-nek nevezik. A Bilby az erszényesnyúl helyi elnevezése.

800px-haighs_easter_bilby_nicole_kearney.jpg

Az eredeti képe és a másolati csokoládé. (forrás: Wikipedia)

 

Ennek köszönhetően az ausztrál boltok polcain az itthon megszokottól kissé eltérő formájú, de mégiscsak csokoládényulak várják az ünnepet megünnepelni szándékozó, ünnepi kellékeket beszerezni szándékozó ünneplőket (egyébként az 1970-es évektől).

plu737_dark-choc-large-bilby_wide-16aa940eb4ee0771e570a77d4af3df5276a1fc38.jpg

Tejcsokoládé, étcsokoládé, csökkentett cukortartalmú csokoládé...a húsvéti erszényesnyulak is gondolnak minden igényű fogyasztóra... (forrás: npr.org)

 

Természetesen az óhazai kínálathoz hasonlóan itt is annyiféle formában, méretben ízben kapható az erszényesnyúl-csokoládé, hogy azt még Gombóc Artúr is az örömtől könnyezve kóstolná végig, de hát húsvétkor úgyis az ünnepi hangulat számít, nem?

A FuraTermék Blog szerkesztősége kellemes húsvéti ünnepet kíván minden Kedves Olvasójának!

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

agostonl 2021.04.04. 11:47:56

Az azért még mehetett volna a cikkbe, miért kevés a nyúl, Ausztráliában...
keptelenseg.hu/tudomany-technika/a-nagy-ausztral-nyul-holokauszt-131639
süti beállítások módosítása