Üdvözlünk a felesleges, értelmetlen eszközök, használati tárgyak és szolgáltatások gyűjtőhelyén!

FuraTermék Blog

Furcsa bankjegyek

2022. április 29. - FuraTermék

A múlt heti, kvázi háborús FuraTermék-poszt után mai írásunkban békésebb vizekre evezünk (szinte szó szerint, mint azt majd látni fogjátok), bár a háborús pusztítás nyomait itt is, ott is felfedezhetjük majd.

billets_de_5000.jpg

Nézzünk szét a nagyvilágban, s nézzük meg, milyen furcsábbnál furcsább bankjegyek bukkantak fel az elmúlt egy évszázadban a pénzpiacokon!

Háborús bankjegyek

Ahogy egyre jobban belemélyült az első világháborúba, Németország - pontosabban a központi bank számára úgy jelentett egyre komolyabb problémát a bankjegyek és érmék előállítása. A pénzhiány orvoslására egyre több német tartományban és településen jelentek meg a szükségpénzek (németül Notgeld - egyébként nem csak Németországban, hanem Ausztriában, és más háborús konfliktusok idején is adtak ki ilyen bankókat).

800px-mainz_50_pfg_1921.jpg

A Németországban az első világháború idején kibocsátott szükségpénzek némelyike igazi művészi értékkel bírt...

 

A különböző névértékű bankjegyek és érmék között nem egy művészi színvonalú alkotást is találunk, de került kibocsátásra olyan 50 pfenniges bankjegy is, amely az éppen dúló háborút és a halált idézi meg.

50-pfennig.jpg

...míg mások a pusztításra és az elmúlásra emlékeztették a polgárokat.

 

A háborút követően a gyűjtők egy-egy különlegesebb példányért akár vagyonokat is készek voltak leszurkolni.

Túl sok nulla

hup_100mb_1946_obverse.jpg

A valaha forgalomba került legnagyobb névértékű bankjegy, a százmillió b.-pengő 1946 júliusából...

 

Magyarországot a második világháború után olyan hatalmas hiperinfláció sújtotta, hogy alig egy év alatt sikerült megalkotni a forgalomba hozott legnagyobb névértékű pénzt, a százmillió b.-pengőt (az egyes után nagyon-nagyon sok - húsz - nullával). Ha nem jön közbe a valutareform, és nem vezetik be a forintot (ahol 400 000 kvadrillió - 29 nulla az egyes után - pengő ért egyforintot), megjelent volna a piacon az eggyel nagyobb címlet, az egymilliárd b.-pengő is, huszonegy nullával az egyes után...

hup_1000mb_1946_obverse.jpg

...és a bevezetni tervezett egymilliárd b.-pengős, amely a forint megjelenése miatt maradt a nyomdában. A bankjegy annyit sem ért, mint a papír, amire nyomták.

 

Ugyan Magyarország máig rekordtartó ebben a kategóriában, a 2000-es években Zimbabwének majdnem sikerült lekörözni bennünket, amikor forgalomba hozták a százezermilliárd dolláros bankjegyet - ha egy kicsivel tovább kitartanak, s nem sokkal később nem szüntetik meg a pénzüket, most övék lenne a hiperinfláció képzeletbeli aranyserlege...

1280px-zimbabwe_100_trillion_2009_obverse.jpg

Zimbabwe egykori büszkesége, a százezermilliárd dolláros bankjegy, amelyet Németországban nyomtak, majd szállítottak rendeltetési helyére. Nem sokkal később a zimbabwei dollárt megszüntették. 

 

Különleges címletek

197975kyatsa.jpg

A burmai elnök-tábornok-diktátor hetvenötödik születésnapja alkalmából kiadott 75 kjapos bankó (burmai számokkal a bal alsó sarokban).

 

Burma aktuális diktátora, Ne Vin tábornok (burmai nyelven နေဝင်း) - aki a számmisztika és asztrológia rendíthetetlen híve is volt - 1985-ben jó ötletnek gondolta, hogy születésnapját egy különleges bankjegy kibocsátásával ünnepelje meg. S mivel éppen hetvenöt esztendős volt ekkor, ezért megjelent a piacon a 75 kjapos bankó...

35kyata.png

35 kjapos bankjegy az elnöki különsorozatból. A mindennapi életben nehézkesen használható bankjegyszériát egy-két év alatt eltüntették a forgalomból. 

 

Ezt követte a 15, 25, 35, 45 és 90 kjapos (kyatos) bankjegyek megjelenése, mégpedig azért, mert Vin tábornok szerint ezek igazán szerencsehozó számok, s miért ne ajándékozhatná meg népét egy kis szerencsével, nem igaz? A különleges sorozat érdekessége, hogy túl sokáig nem volt forgalomban, egy-két év után ment a kukába.

Annyi politikai érzéke azért volt, hogy a bankjegyekre nem a saját arcképét tetette.

A meztelen hölgy

Az Új-Zéland társult államának számító polinéziai Cook-szigetek korábban saját pénzzel, a helyi dollárral rendelkezett (mielőtt bevezették volna az új-zélandi dollárt). Ennek egyik érdekes tagja volt a háromdolláros bankjegy, amely egy cápán "lovagló" meztelen polinéz hölgyet ábrázol.

5fca9cdf38de22_66206223-original.jpg

A Cook-szigetek régi háromdolláros bankjegye a cápa hátán az óceánt beutazó meztelen polinéz hölggyel. 

 

A képhez tartozó történet szerint a hölgy a cápa segítségével kereste a tengeren elveszett kedvesét, de a nagy utazás közben könnyítenie kellett magán, amit a cápa nem vett jó néven, s ledobta hátáról. Egy másik, sokkal empatikusabb cápa vette fel ezután a leányzót, aki az út végéig visszatartotta szükségét.

A fent említett 1987-es bankjegyszériát követő 1992-es már jóval konszolidáltabb volt - a bankók eleje egyforma volt, a hátoldalán pedig a polinéz kultúrához kapcsolódó képeket jelentettek meg. 

cookislandsp7-3dollars-_1992_f.jpg

A vizelő hölgyet leváltó polinéziai életkép egy újabb háromdollároson. Azóta a Cook-szigetek áttért az új-zélandi dollár használatára. 

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása