Üdvözlünk a felesleges, értelmetlen eszközök, használati tárgyak és szolgáltatások gyűjtőhelyén!

FuraTermék Blog

Tömlőcsatlakozók bemutatása

(Támogatott tartalom)

2022. szeptember 02. - FuraTermék

Mindennapi életünkben számos helyen összefuthatunk tömlőkkel. A tömlők/csövek folyékony, légnemű és szilárd anyagok szállítására alkalmas alkatrészek. Szívó és nyomó hatásnak egyaránt ellenállnak. Anyaguk többféle lehet: gumi, PVC, poliuretán, de készülhetnek polietilén vagy szilikon anyagból is. Néhány tömlő teflonból készül.

tomlocsatlakozo-1920-800x400.jpg

A tömlőket rendszerekhez általában tömlőcsatlakozókkal csatlakoztathatjuk. A tömlőcsatlakozók többféle szabvány szerint készülnek és számos felhasználási lehetőségük van. A tömlőcsatlakozók elsődleges feladata két különböző tömlő méretének áthidalása.

A legelterjedtebb tömlő csatlakozók az alábbiak:

  • Storz-csatlakozó (másnéven tűzoltó tömlőcsatlakozó): víz és egyéb folyadékok szállítására alkalmas csatlakozó. A tűzcsapok csatlakozása is Storz-rendszerű. Általában alumíniumból vagy rozsdamentes acélból készülnek. Kialakításuk többféle lehet: belső menettel rendelkező, külső menetes, tömlővéges kivitelű. Storz-csatlakozó kioldásához egyetemes kapocskulcsot alkalmaznak. Létezik hozzá speciális Storz-szórófej és végzáró is.
  • TW tartálykocsi-csatlakozó: folyékony, szilárd és légnemű anyagok szállítására egyaránt alkalmas. Általában rézből vagy rozsdamentes acélból (AISI) készül. Létezik belőle külső és belső menetes és feszítőkaros kivitel is. A csatlakozó oldásánál itt is szerepet kap a hozzá tartozó szerelőkulcs.
  • Kamlok-csatlakozó (Camlock): alkalmas folyékony és szilárd halmazállapotú anyagok szállítására. Készülhet alumíniumból, rézből, műanyagból, de rozsdamentes acélból is. Többféle “apa” és “anya” típus létezik belőle. Végzáróból is kétféle verzió áll rendelkezésre.
  • Gőztömlő-csatlakozó: gőz és forró víz szállítására alkalmas gőztömlővel kompatibilis csatlakozó. Acélból vagy rozsdamentes acélból készül. Speciális tömlőbilinccsel csatlakoztatható a kívánt tömlőhöz. Elérhető külső vagy belső menetes verzióban is.
  • GK csatlakozó (GEKA rendszerű): víz vagy meleg víz szállítására ideális csatlakozó nagy nyomásállósággal. Általában rézből készül. Elsősorban 10, 13, 16, 19, 25  és 32 mm-es tömlőkkel kompatibilis. Létezik belőle külső menetes, belső menetes és tömlővéges kivitel. Szerelése gyors és egyszerű.
  • Préslégtömlő-csatlakozó: körmös csatlakozó, melynek körömtávolsága 42 mm-es. Elsősorban acélból készül. Elérhető külső menetes, belső menetes vagy tömlővéges kivitelben.

Összegzőnk alapjául a https://disznovenyek.hu/milyen-tomlocsatlakozok-leteznek/ cikk szolgál.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása