Üdvözlünk a felesleges, értelmetlen eszközök, használati tárgyak és szolgáltatások gyűjtőhelyén!

FuraTermék Blog

Kopi Luwak

Kávé kakiból

2018. április 06. - FuraTermék

A nemrégiben megénekelt emodzsi kakit követően ismét a bélműködés természetes salakanyagával foglalkozunk, miközben közelebbi kapcsolatba kerülhetünk a világ egyik legkülönlegesebb kávéfajtájával.

1024px-luwak.jpg

Kíváncsi tekintet valahol Indonéziában...

 

Ismerkedjünk meg tehát az indonéziai Kopi Luwakkal, ezzel az igazán finom és nem kevésbé egzotikus kávéval!

Adva van tehát a kávé, amely világszerte százmilliók számára jelent mentsvárat a reggeli ébredési folyamat-végrehajtás tekintetében (vagy pedig a napközbeni ébren maradásnál, akár többször is) - vagy csak egyszerűen üdítőitalként használják, esetleg mert gyógyító hatást tulajdonítanak neki. Mindegy is miért, az a lényeg, hogy kávé nélkül nem maradhat meg az emberiség.

800px-coffeeberry.jpg

Ez még nem érett meg teljesen - kávébabok egy indonéziai (Bali) ültetvényen.

 

Ahogyan a boroknál, pezsgőknél, kaviároknál (vagy akármi más terméknél), úgy a kávéknál is megvannak a különleges (és meglehetősen drága) fajták. Ezek közül is kiemelkedik a Kopi Luwak, amely Indonéziából származik, s amely a közönséges pálmasodró (Paradoxurus hermaphroditus) nevű cibetmacskaféle emésztőrendszerének - pontosabban a székletének - köszönheti a létét.

kopi-with-luwak1_1024x1024.jpeg

A közönséges pálmasodró - egy cibetmacskaféle -, amelynek köszönheti a létét a Kopi Luwak.

 

Igen, Kedves Olvasó: az indonéz szigeteken élő emlős megeszi a még le nem szedett kávébabokat (azok közül is csak a legszebbeket, legkívánatosabbakat - amelyek a legpirosabbak), hogy azok szépen végigutazzanak az emésztőrendszerén. A vállalkozó kedvű helyi lakosok (termelők) ezt követően kiszedik a cibetmacska-kakiból a kávébabokat, amelyeket ezután alaposan megmosnak, megpörkölnek és becsomagolnak.

800px-kopi_luwak_already_digested_by_asian_palm_civet.jpg

Az a bizonyos, kávébabbal teli ürülék-adag...

 

Állítólag az állat mirigyeiből kiválasztott olajos anyag veszi körbe a kávébabot az emésztőrendszerben, s ez adja a kávénak azt a különleges ízt, amely miatt oly sokan kedvelik (mi még nem próbáltuk ki - anyagi helyzetünket elnézve nem is nagyon fogjuk -, de hiszünk a szakértő közönségnek).

81k_adxzx4l_sy355.jpg

Egzotikus kávé a javából (és jó drága is)...

 

Mivel viszonylag kevés a kávéültetvények környékén a közönséges pálmasodró, s mivel meglehetősen gusztustalan munkafolyamat során lehet hozzájutni a mirigyváladékkal bevont, kakis nyersanyaghoz, a Kopi Luwak meglehetősen drága (egyébként elsősorban Japánban, Dél-Koreában és más kelet-ázsiai országokban keresett cikk): nagyjából 700 amerikai dollárba (vagyis úgy 175 ezer forintba) kerül egyetlen kilogrammnyi. 

Amellett, hogy aki ilyen kávét szeretne fogyasztani, mélyen a zsebébe kell nyúlnia, a hamisítókkal is meggyűlhet a baja: a piacon Kopi Luwak néven forgalmazott kávék körülbelül fele ugyanis hamisítvány. Úgyhogy csak óvatosan!

Sajnos nem csak szabadon élő állatokat használnak fel a kávé "előállítása" során: számos kávéültetvényen tartják fogva a pálmasodrókat, gyakran kegyetlen körülmények között; itt tényleg csak azért vannak, hogy egyenek...és ürítsenek.

800px-luwak_civet_cat_in_cage.jpg

Sajnos rengeteg pálmasodrót tartanak fogva (gyakran rettenetes körülmények között), hogy felhasználják őket a Kopi Luwak elkészítése során. 

 

De hát ennek olyan íze van, mint...mint a lócitromnak!

 

Egy átlagos kávéfogyasztó turista, miután Indonéziában, Bali szigetén feldolgozás előtt megkóstolta a Kopi Luwakot

És nem győzünk eleget hálálkodni (tisztelet nekik!) azon embertársainknak, akik megannyi évszázaddal ezelőtt először megkóstolták a közönséges pálmasodró ürülékében talált kávébabokat, hogy aztán modern világunk anyagilag jobban eleresztett - és az egzotikumok irányt meglehetősen fogékony - lakói nap mint nap élvezhessék a Kopi Luwak gyönyörűségeit.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Pyrandus 2020.02.03. 12:03:00

Szélhámosság? Orvosi vélemenyeket olvasnék.
süti beállítások módosítása