Üdvözlünk a felesleges, értelmetlen eszközök, használati tárgyak és szolgáltatások gyűjtőhelyén!

FuraTermék Blog

Parkolás - függőlegesen

2019. január 25. - FuraTermék

Mai írásunkban ellátogatunk a parkolás sokszor problémáktól egyáltalán nem mentes (ámde káromkodásokkal gyakrabban teletűzdelt) világába, hogy megismerkedjünk egy nem ma, de még csak nem is tegnap kitalált, ennek ellenére világhódító útjára csak mostanában elinduló furcsa szolgáltatással, a függőleges parkolással.

parking.jpg

Milyen bosszantó, amikor a pláza parkolójában sietnénk, hogy le ne késsük a filmünket, de sajnos (szombat délután lévén) teltház van, és nincsen sehol egy szabad hely - az utolsót meg éppen az orrunk előtt halásszák el, pofátlanul betolatva a kiszemelt állásba.

És most jönne az a közhely, hogy ezen parkolási problémára jelent végérvényes megoldást a már említett függőleges parkolás, de attól tartunk, ezen módszer sem képes lépést tartani az egyre inkább szaporodó autók hatalmas áradatával.

Persze van, aki egészen más értelmet ad a függőleges parkolás kifejezésnek (is).

79039988-car-parking-poster-or-flyer-with-automatic-vertical-parking-located-in-the-city-vector-illustration.jpg

Szóval azzal már a 20. század első felében is tisztában voltak, hogy nem feltétlenül éri meg mindig iszonyatosan drága pénzen hatalmas, több emeletes parkolóház-monstrumokat emelni - pláne amikor egy olyan nagyvárosról van szó, ahol a legkisebb telek ára is a csillagos eget verdesi. Ezért ötletes emberek megalkották a függőleges parkolási rendszert, amely tulajdonképpen nem más, mint egy méretes páternoszter-teherlift.

c31c7858dd95cea9565914ec928d61da.jpg

Ahogy a fenti képen is látható, már 1938-ban (!) Chicagóban is használtak ilyen furcsa parkológépet, hogy a közeli üzletben bevásárolni kívánó háziasszonyok és háziurak olcsón letehessék járgányukat.

parking-systems-1.jpg

A függőleges parkolás hatalmas előnye - mármint az üzemeltetőnek - hogy nem kell drága parkolóházat építeni, mégis egy aprócska területen is sokszoros mennyiségű autó tulajdonosát lehet lehúzni helyezhető el.

dt_common_streams_streamserver.jpg

Persze ennél a parkolási módszernél egy picivel bonyolultabb visszaszaladni a kocsiban hagyott pénzért, vagy nagybevásárlás után bepakolni a húsz karton ásványvizet, de például kórházaknál vagy olyan közintézményeknél, ahol nagy a forgalom, egész tűrhető megoldás lehet (a fenti képen egy salvadori kórház függőleges parkolója látható).

ja-zgjidhja-per-parkimin-publik-ne-shqiperi--5.jpg

Ezen az oldalon a régi szép időkből láthattok még több megoldást (plusz egy-két "balesetet") a függőleges parkolásra.

A poszt ötletéért köszönet illeti kedves olvasónkat, Anonymát. Köszönjük!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Benbe · http://www.benbe.hu 2019.01.27. 09:01:18

Azért egy mai modern robotparkoló többet ér, például nem rángatja meg a felfüggesztést újra és újra, amikor körbeforgatják a kocsikat!
süti beállítások módosítása