A szotyi, szotyola, vagy makuka néven is ismert pirított (esetenként sózott) napraforgómag a hazai labdarúgó-mérkőzések szurkolótáborainak egyik kedvenc ropogtatnivalója - fogyasztása minden bizonnyal oldja az izgalmas összecsapás okozta stresszt.
De mi van, ha kicsit megdobjuk a hagyományos ízvilágot, mondjuk uborkával?
A válasz a kérdésre: létrejön az uborkaízű szotyi! Azt nem tudjuk, hogy először kinek pattant ki a fejéből ennek a két, egymástól látszólag hatalmas távolságra - kivéve ha az uborka- és napraforgóföldek szomszédosak - fekvő élelmiszernek (rágcsálnivalónak) az összeházasítása, de úgy látszik, nem lőtt nagyon messzire az ötlettel.
Mondjuk az uborkaízű energiaital után nagyon nem kellett volna meglepődnünk.
Először azt gondoltuk, hogy az uborka ízesítésű napraforgómag csak egy elszigetelt jelenség, egyfajta érdekesség, de tévedtünk: meglehetősen sok gyártó gondolta úgy, hogy ezzel érdemes betörni a rágcsálnivalók piacára (mint a mellékelt képeken látható különböző márkák is demonstrálják).
A gyártók gondoltak arra is, hogy esetleg csoportosan kerül fogyasztásra az uborkás makuka (bár itt biztosan nem a magyar megyei futballélet volt a mozgatórugó), így multipack-kiszerelésben is kapható, hogy minél többen élvezhessék a fenomenális ízeket - vagy az igazi rajongók minél nagyobb mennyiségben fogyaszthassák.
Az uborkaízű napraforgómagnál már csak a szotyiízű uborka lenne jobb - bár ki tudja...