Üdvözlünk a felesleges, értelmetlen eszközök, használati tárgyak és szolgáltatások gyűjtőhelyén!

FuraTermék Blog

Karácsony

Avagy furcsa ünnepi szokások szerte a nagyvilágban

2017. december 25. - FuraTermék

A FuraTermék Blog szerkesztősége sem tudta elkerülni a fokozódó ünnepi hangulatot - pedig megpróbáltunk ellenállni. De mivel is járulhatnánk hozzá a kollektív karácsonyi ünnepléshez? Egy karácsonyi poszttal? Kettővel? Hát persze, hogy még egy harmadik, a blog érdeklődési körébe tartozó karácsonyi poszt megírásával!

christmas-tree-in-snow.jpg

Ahány ház, annyi szokás

A karácsony a keresztény vallás(ok) egyik legfontosabb ünnepe - a kereszténység pedig világvallás, amely az összes lakott kontinensen népes hívő-közösségekkel rendelkezik. Ennek megfelelően gyakorlatilag ahány keresztény közösség létezik szeretett golyóbisunkon, annyi a karácsonyi szokás is. A Barangolás-sorozatba tökéletesen illeszkedő alábbi válogatásunk - mint mindig - most is erősen szubjektív, ezért ha kimaradt volna egy igazán extrém karácsonyi hagyomány, elnézést kérünk (illetve jövőre bizonyosan pótoljuk)!

Amerikai Egyesült Államok

Számos - európai szemmel - furcsa szokást lehetne kiemelni az óceán túlpartjáról, mi azonban most az Észak-amerikai Légtérvédelmi Parancsnokság (North American Aerospace Defense Command - NORAD) 1955 óta élő hagyományát választottuk: ekkor egy rosszul leírt telefonszám miatt több száz Colorado Springs-i gyerek hívta a helyi játékbolt helyett az amerikai és a kanadai légtér védelméért felelős szervezetet abban a reményben, hogy megtudhatják, merre jár éppen a Mikulás.

why_norad_tracks_santa.jpg

Az eredeti hirdetés, amelyen a helyi (Colorado Springs) játékbolt helyett az Észak-Amerikát a nukleáris fegyverekkel felszerelt szovjet bombázóktól védő NORAD szintén Colorado Springs-i főhadiszállásának telefonszámát adták meg.

 

A katonák nem akarták elrontani a gyerekek szórakozását (a telefont felvevő tiszt válaszolt a kérdésekre, s nem lőtte le a poént); azóta minden év decemberében élesítik a telefonvonalakat - napjainkban már több száz önkéntes fogadja a hívásokat, s ad felvilágosítást arra vonatkozóan, hogy merre jár éppen a rénszarvasok húzta szán az észak-amerikai légtérben (külön weboldaluk is van).

Dél-afrikai Köztársaság

Dél-Afrikában a karácsony a nyár elejére esik (az ország azon részein persze, ahol vannak jól elkülöníthető évszakok). Az ország európai gyökerű (és az össznépességhez viszonyítva erősen fogyatkozó arányú) lakói természetesen magukkal hozták az öreg kontinensről az ott bevett angolszász és holland szokásokat, de azért igyekeztek a helyi lehetőségekhez is igazodni.

xmas_lions.jpg

Éppen ezért karácsonykor nagy mennyiségben sütik ropogósra a helyi császárlepke-populáció hernyóit, hogy aztán azokat finom falatokként ropogtassák el a karácsonyi menü részeként (gyakran szabadtéri grillpartikon).

146984580_88dbd86ba8_b.jpg

Ínycsiklandó karácsonyi fogás Dél-Afrikából. Ugye, hogy milyen jól néz ki?

 

Grönland

A Föld legnagyobb szigetének népessége - mely napjainkban dán fennhatóság alatt áll - többségében evangélikus vallású (amit a dán gyarmatosítók áldásos tevékenységének köszönhetnek). Helyi ételkülönlegesség azonban itt is akad, amely nem más, mint a blogunkon néhány héttel korábban már megénekelt kiviak - vagyis a fókabőrbe varrt, majd több hónapon keresztül rothasztott madártetemek sokasága.

curyu3eueaa_utz.jpg

A kiviak a fontosabb ünnepek elengedhetetlen asztali fogása Grönlandon. Karácsonykor is előszeretettel fogyasztják.

 

A kiviak a grönlandiak egyik kedvelt ünnepi étele, s mint ilyen, gyakran a karácsony esti vacsorákon kerül felszolgálásra.

Japán

A felkelő nap országa nem tartozik a többségében keresztény országok közé. Ennek ellenére lakói nagyon fogékonyak minden újra, jöjjön akárhonnan is, így a nem keresztény japánok közül is sokan megünneplik a világ legtöbb hívőjével büszkélkedő vallása megváltójának születését.

img_5849.jpg

Karácsonyi KFC-hirdetés Japánból.

 

1974-ben az egyik legjelentősebb (egyébként amerikai) gyorsétterem-lánc, a KFC nagyszabású karácsonyi reklámhadjáratot intézett reklámkampányt folytatott, de olyan eredményesen, hogy a japán családok körében hagyománnyá vált karácsonykor felkerekedni, és ellátogatni a legközelebbi KFC-étterembe egy karácsonyi menü elfogyasztására.

kfc3.jpg

Van, ahol karácsonykor az éjféli mise a program. Japánban milliónyi család számára egy látogatás és egy kiadós vacsora elfogyasztása az amerikai gyorsétterem-lánc valamelyik üzletében.

 

Napjainkban közel négymillió család választja ezt a karácsonyi kikapcsolódási módot minden évben - tehát a nem keresztény japánok is előszeretettel vesznek részt ezeken a kirándulásokon.

Katalónia

A Spanyolország északkeleti részén fekvő terület (amely mostanában a kikiáltott, majd a spanyolok által megakadályozott függetlenségével kapcsolatban szerepelt gyakran a híradókban) karácsonyi szokásai nem sokban különbözhetnek a mieinktől - gondolhatnánk mi. Van azonban egy figura, a Caganer (a szó jelentése: [cenzúrázva]), akit mindig a magán könnyíteni akaró pózban ábrázolnak...

caganer-2012-barcelona_01.JPG

Caganer akár az asztalunk kellős közepén is képes magán könnyíteni.

 

...és aki mindig aktív résztvevője a helyi betlehemes játékoknak. az alakot eldugják valahol Betlehemben, a gyerekeknek pedig az a feladata, hogy megtalálják és meglepjék a kis fickót, amint éppen megszabadul a felesleges béltartalomtól.

caganers.jpg

A választék itt is szagos színes és sokrétű.

 

Természetesen nem csak egy fajtában, és nem csak egy színben kaphatóak, de az összes Caganer ismertetőjele az, hogy szeret nagy nyilvánosság előtt üríteni. 

Norvégia

A skandináv államban karácsony idején különösen nagy figyelmet fordítanak a seprűkre - pontosabban arra, hogy ne hagyják egy percre sem őrizetlenül azokat.

christmas-in-norway.jpg

A hegyi helyi hagyományok szerint ugyanis a karácsony idején kint felejtett seprűt előszeretettel lopják el az ilyenkor rejtekükből előjövő boszorkányok és gonosz szellemek (démonok?), akik aztán vígan röpködnek a festői Norvégia egén, mit sem törődve a légi irányítás utasításaival.

164457-200.png

Azzal kapcsolatban nincsen információnk, hogy a Norvég Királyi Légierő ilyenkor (amikor több száz, ha nem több ezer boszorkány repkedhet a levegőben) fokozza-e a készültséget.

Svédország

Igen, maradunk a fagyos Skandináviában, csak egy országgal arrébb. Ezúttal nem a surströmming karácsonyi felhasználásáról lesz szó, de nem ám!

kalle_anka_och_hans_v_nner_onskar_god_jul.png

Ami nálunk karácsonykor a "Reszkessetek, betörők!", az Svédországban egy rajzfilm-válogatás, ami a "Donald kacsa és barátai boldog karácsonyt kívánnak!" címet viseli. Minden évben több millió svédet láncol a televízió elé a - változó összetételben ugyan, de - 1960 óta (!) sugárzott egyórás műsor.

jiminy_cricket.png

Svéd karácsony Donald kacsa és barátai nélkül - elképzelhetetlen.

 

Olyan megingathatatlan eleme ez a svéd karácsonynak, amely ha eltűnne, biztos népfelkelés törne ki az egyébként békés Svédországban.

Ez a poszt volt az utolsó a FuraTermék Blog idei kínálatában - elvonulunk egy rövid, de valószínűleg annál tartalmasabb téli szünetre, amelyet követően jövőre újult erővel (és még újabb posztokkal) térünk majd vissza, hiszen ezernyi furcsa termék és szolgáltatás vár még felfedezésre.

A szerkesztőség tehát ezúton kíván kellemes karácsonyi ünnepet (azoknak, akik tartják - de azok is pihenjenek egy nagyot, akik nem hisznek az ajándékokat hozó Jézuskában) és pozitív eseményekben gazdag boldog új esztendőt a Tisztelt Olvasóközönségnek!

Sziasztok!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása