Üdvözlünk a felesleges, értelmetlen eszközök, használati tárgyak és szolgáltatások gyűjtőhelyén!

FuraTermék Blog

Roswell és a földönkívüliek

Avagy az idegenek tényleg köztünk élnek...

2017. október 16. - FuraTermék

Mai posztunkban egy újabb furcsa szolgáltatást mutatunk be, a célpont pedig ezúttal az Egyesült Államok. Nézzük, hogy egy város hogyan építette fel magát és idegenforgalmát egy feltételezett földönkívüli-leszállás és ezen esemény vélt kormányzat általi eltussolása körüli hírverés kapcsán. Nézzünk szét az új-mexikói Roswellben!

A kezdetek

A helyszín tehát egy - amerikai mércével persze - kisváros, az Új-Mexikó szövetségi állam délkeleti részén, Chaves megyében fekvő, "alig" negyvennyolcezer ember lakta Roswell. 

Az első európai telepesek a 19. század második felében érkeztek erre a Mexikótól egy háború során megszerzett vidékre, 

800px-roswell_new_mexico_flood.jpg

Jelentőségét később sem a kopár sivatagi táj és a korlátozott mezőgazdasági tevékenység adta, hanem az, hogy 1945-től a város melletti légibázison települ a híres-hírhedt 509. bombázóezred (amelynek repülőgépei atombombákat dobtak Hiroshimára és Nagaszakira), feldobva a vidéki lét unalmas(nak gondolt) hétköznapjait.

Szépen-lassan teltek az évek, beköszöntött az 1947-es esztendő, amikor júniusban történt egy váratlan esemény: egy környékbeli gazda beállított a helyi hatóságokhoz (persze kihez máshoz, mint a sheriffhez) egy néhány héttel az előtt a farmján talált fémmaradványokkal, amiket nem tudott beazonosítani.

roswelldailyrecordjuly8_1947.jpg

A helyi újság (Roswell Daily Record) eseményről beszámoló számának címlapja 

 

A hivatalos magyarázat szerint - amely megjelent a helyi lapban - egy meteorológiai ballon darabjai hullottak a farmer földjére (a lenti képen az akkor még az Egyesült Államok Hadserege Légierejének - néhány hónappal később már csak simán Légierő - tisztjei láthatóak a maradványokkal).

roswelldebris.jpg

Bár éppen kibontakozóban volt a hidegháború, az amerikai polgárok már mindenütt szovjet spiongépeket és bombázókat véltek látni - a repülő csészealjakról nem is beszélve -, ekkor még nem lett igazán nagy ügy a dologból, néhány hét után feledésbe is merült az egész.

Az amerikai angol mozaikszó, az "UFO" az "Unidentified Flying Object", azaz azonosítatlan repülő tárgy kifejezést takarja, amelyet eredetileg a nem beazonosított légi járművekre (is) alkalmaztak; napjainkban a kifejezés gyakorlatilag (a köznyelvben legalábbis) a földönkívüliek által irányított, mesterséges repülő eszközök szinonimájává vált.

Robban a bomba

Több évtized telt el, Roswell élte mindennapjait (a légi támaszpontot közben bezárták, de a helyi katonai iskola tovább működött), ám 1978-tól kezdődően lelkes ufókutatók felélesztették a sztorit. 

Számtalan "dokumentum"filmben, publikációban, könyvben (satöbbi, satöbbi) megállapították, hogy 1947 forró nyarán az új-mexikói tanyavilágban farmok között valójában egy földönkívüli jármű zuhant le, nem pedig egy egyszerű meteorológiai ballon. A roncsok többségét az amerikai hadsereg kiszálló alakulatai megtalálták, összeszedték, azokra a darabokra pedig, amelyeket szegény farmer talált meg, ráfogták, hogy ballon volt, az egész ügyet pedig szépen eltussolták.

248842.jpg

Egyesek azt is tudni vélik, hogy megtalálták az űrjármű utasainak testét (az sem lehetetlen, hogy élő példányokat is), amelyeket szintén lefoglaltak (kellett nekik az Egyesült Államok égboltján repkedni), és egy nagyon-nagyon titkos katonai támaszpontra (vö.: 51-es terület) szállítottak.

Az 51-es terület/körzet (Area 51) egy korábban szupertitkos amerikai katonai támaszpont beceneve. A támaszpont létezését az amerikai kormány a mai napig csak részben ismerte el. Az 1950-es évek óta itt folyik az új fejlesztésű (és titkos) katonai repülőgépek fejlesztési programja, s a konspirációkban hívők szerint ma is itt tárolják a Roswell mellett lezuhant űrhajó roncsát, valamint az utasok tetemeit.

Innentől (mármint az 1980-as évektől) pedig nem volt megállás: a korabeli bulvármédia felkapta a sztorit, megénekelte, és Roswell élete mindörökre megváltozott...

Roswell napjainkban

800px-roswell_nm_main_street.jpg

Azt nem tudjuk, hogy Roswell lakosságának mekkora része hiszi el, hogy tényleg egy idegen űrjármű zuhant le a közelben; a blog szerkesztősége azt sem kívánja megítélni, hogy az amerikai kormány tényleg eltussolta-e ezt az egész eseményt, vagy csak az történt, amit 1947-ben mondtak. Nem is lényeges, mert a roswelli polgárok és városvezetés remekül ráérzett az üzletre: az elmúlt harminc évben gyakorlatilag az ufóhívők és ufológusok paradicsomává változtatták a települést, fellendítve az idegenforgalmat. Lássuk, hogyan csinálták!

roswell_ufo_museum.jpg

Először is, egy ufó-rejtély köré épülő városi szórakoztatóiparból nem hiányozhat egy valódi, igazi ufómúzeum (fenti kép).

roswell_mcdonald_s_panoramio.jpg

Az sem árt, hogy ha a városba érkező turisták egy csészealjra emlékeztető gyorsétteremben tudják elfogyasztani estebédjüket (csak el ne repüljön velük). Azt nem tudjuk, hogy az itt felszolgált szendvicseket ufósították-e.

roswell_6080699724.jpg

Ha megszomjazunk, a kedves földönkívüli lesz oly szíves, és csillapítja szomjunkat (szorosan együttműködve természetesen az ország legjelentősebb üdítőipari vállalatával, hiszen a Szíriuszon túl is kedvelt ital a Bambi Coca-Cola).

roswell_alien_streetlight_4889004723.jpg

Ha sötét lesz, aranyos, földönkívüli formájú lámpák hoznak fényt az új-mexikói éjszakába - hogy megtaláljuk a szórakoztatóhelyeket, valamint az ufós kegytárgyakat árusító szaküzleteket (ahol bizonyára nagy mennyiségben kapható földönkívülis kulcstartó, bögre, póló, és a többi, és a többi...).

m_033_ld.jpg

Akár a földönkívüliek üdvözletét figyelve, dizájnos bögréből kortyolgatva reggeli kávénkat köszönthetjük az új-mexikói sivatagi világban a napfelkeltét...

roswell_nm_logo.png

Haladva a korral, a városi tanács új címert is elfogadott Roswell számára, amelyben megjelennek Új-Mexikó és az Egyesült Államok színei, a környékre óvó tekintetét vető kedves földönkívüli barátunkról nem is beszélve (a város aktuális honlapja ehhez képest teljesen visszafogott).

"All America City - Alien City" - a város mottója ("Teljesen amerikai város - idegenek városa") pedig magáért beszél. 

roswell-alien.jpg

Zárásul pedig a fenti képen látható egy átlagos roswelli lakos, aki éppen várja, hogy szeretett gyermekei betranszportáljanak a családi járműbe, hogy aztán hazafuvarozván őket otthon megnézhessék a legújabb sci-fi alkotást a televízióban.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Morpheus. 2017.10.17. 14:10:06

Nyilvánvaló hogy kihasználják a dolgot és próbálnak tőkét kovácsolni belőle.

Egyébként a roswelli eset érdekességét máig az adja, hogy az amerikai kormány össze-vissza hatudozott róla. EZ az ami miatt még ma is érdekes a sztori.

Gabor Jeges 2017.10.17. 15:35:50

A kormány is hozzájárult, hogy a város ügyet és üzletet csináljon a dologból, hiszen 30 évre titkosított egy egyszerű meteorológiai ballon ügyet.

Balogh Zsolt · http://vonattal-termeszetesen.blog.hu/ 2017.10.17. 15:51:47

És turistaként mi lehet ott csinálni? A helyi UFO-múzeumon kívül milyen látványosság van még ott?

Alick 2017.10.17. 16:13:10

@Gabor Jeges: Nyilván tartottak tőle, hogy a légkörszondák lerohanják amerikát. :)

FuraTermék · www.furatermek.blog.hu 2017.10.17. 16:36:51

@Balogh Zsolt: Ott van például egy helyi telepescsalád szépen megőrzött 20. század eleji otthona, vagy az új-mexikói katonai iskola patinás épülete.

Ezen kívül - idegenforgalmi szempontból - tényleg a földönkívüli témakört lehet legjobban kihasználni arrafelé...

Kurt úrfi teutonordlkus vezértroll 2017.10.17. 20:28:45

@Morpheus.: Egy kísérleti stádiumban lévő eszköz katasztrófája kapcsán is ugyanígy hazudoznának ködösítenének.

Kurt úrfi teutonordlkus vezértroll 2017.10.17. 20:32:03

@Gabor Jeges: Lehet hogy épp ezzel akartak ködösíteni. Sztem az egész UFO őrület egy fedősztori. Mindig elő lehet húzni, ha valami furcsa alakú kísérlet gép nem a tervek szerint működik..:)
süti beállítások módosítása