Üdvözlünk a felesleges, értelmetlen eszközök, használati tárgyak és szolgáltatások gyűjtőhelyén!

FuraTermék Blog

Kapszulahotel

2017. augusztus 14. - FuraTermék

Tombol a nyár, az emberek többsége pedig ilyenkor a forróságban igyekszik elszakadni egy kicsit a lakóhelyétől, felkeresni távoli vidékeket, megismerni más kultúrákat, esetleg egy hazai vagy külföldi strandon kiáztatni az egész éves kemény munkában megfáradt testrészeit. Igen ám, de mivel majdnem mindenki ilyenkor kel útra, nehéz megfelelő szállást találni - megfelelő áron.

Mai posztunkban ezért megint felkapjuk képzeletbeli bakancsunkat, és a nagyvilágot járjuk. Ezúttal (Dél-Korea után) ismét a Távol-Keletre, mégpedig a felkelő nap országába, Godzilla hazájába Japánba látogatunk el, hogy felfedezzünk egy érdekes szolgáltatást - nézzünk be a kapszulahotelekbe!

14507.jpg

Japán a világ egyik legfejlettebb - és egyik legszebb - országa, ahol együtt él a múlt, a jelen és a jövő (arról nem is beszélve, hogy nekik köszönhetjük a vajazó sticket és a kocka alakú görögdinnyét is).

robotdogaibo.jpg

A blog szerkesztőségének egyöntetű véleménye az, hogy ha a Földön valaha is bekövetkezik a gépek lázadása (vö.: Terminátorok világméretű apokalipszise, vagy aki még emlékszik rá, a Battlestar Galactica sorozatban a Tizenkét Kolónia bukása a cylonok által), annak az egyik kiindulópontja Japán lesz. Elképesztő robot-fejlesztések - hiába, a messzi szigeteken a cseresznyefák árnyékában már a 23. századot építik...

Térjünk a lényegre!

Miután sikeresen elkalandoztunk, térjünk vissza mai posztunk témájához: Japán a világ egyik legsűrűbben lakott országa. A népesség nagy része (mivel az ország felszínének jelentős részét hegységek uralják) a tengerparton épült hatalmas városokban él (a főváros, Tokió és közvetlen vonzáskörzetének népessége 30 millió fő!).

Kis területen összezsúfolt hatalmas népesség - mi ennek a következménye? Kevés a szabad telek, a szabad hely, ahová építkezni lehet. 

tokyo-sky-tree-7_jpg_f78e42ac3fd4b2641da0ece413b3903f.jpg

Hatalmas metropolisz hatalmas népességgel.

Hotel hotel hátán...

Virágzó gazdaság, rengeteg úton lévő üzletember, akiknek egy-két éjszakára kellene szállás (gyakorlatilag csak alvóhely). Ugyanez igaz a bakancsos turistára, aki szó szerint tényleg csak aludni jár a hotelba. Mit tegyünk humanista, ugyanakkor profitorientált hoteltulajdonosként, hogy minél kisebb helyen minél több ember számára tudjunk alvóhelyet biztosítani arra a bizonyos egy-két éjszakára?

img_49144.jpg

A hadiflottáknál már évszázadok óta törekedtek a minél jobb helykihasználásra - egy szűkös alvóhelyet gyakran két-három ember osztott meg egymással (felváltva természetesen).

Japánban a szállodaipar fentebb vázolt nagy kérdésére is megtalálták a választ: alvókapszulákat alakítottak ki (az első ilyen hotel 1979-ben nyitott meg), így egy szállodai szoba (egy-két-három vendég) helyén akár hat-nyolc-tíz ember számára is tudnak pihenési lehetőséget biztosítani.

De még milyet!

160805101732-businessclass-super-169.jpg

Kényelmes fekhely, világítás, igény esetén egy kis televízióval - hát nem ez minden hullafáradt kis igényű üzletember és szerény anyagi lehetőségekkel bíró turista álma?

capsule-hotel-2.jpg

Lefekvés előtt még el lehet küldeni egy-két fontos céges e-mailt (vagy szerelmes levelet a messze földön lévő kedvesünknek), vagy meg lehet nézni a híradót, esetleg kedvenc szappanoperánk következő epizódját (bár azt nem tudjuk, Japánban mennyire népszerűek a szappanoperák).

capsule-hotels.jpg

Persze nem a legdizájnosabb, de hát itt nem is ez a fontos. A szerkesztőség tagjai mindenképpen ki fogják próbálni (amint lesz lehetőségünk Japánba utazni - de nem ez lesz az út célja, mert már Európában is elérhető a kapszulahotel), ugyanakkor klausztrofóbiás olvasóinknak nem ajánljuk, mert minden extra, minden kényelem ellenére mégiscsak egy "hering a konzervben" szituációról van szó.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Fue · http://www.english-hungarian.com 2017.08.15. 10:46:00

Valamelyik német reptéren is láttam, Frankfurt vagy München. Volt 5+ órám, majdnem kipróbáltam, de aztán a spúrság győzött (30 euró, ha jól emlékszem). Persze ha egész éjszakát kell dekkolni valahol, akkor nagyon megéri.

midnightcoder2 2017.08.15. 10:46:11

Valahogy így oldanám meg Pesten a hajléktalanproblémát is. Felépítenék pár ilyet szerte a városban, közös WC-vel, zuhanyozási lehetőséggel. Mindenki max. egy ilyet bérelhetne mondjuk napi 100 forintért, max. két hétre. Utána takarítás, majd újra bérelheti. Nem lenne luxushotel, de az utcánál fényévekkel jobb, és szerintem egy-két stadion árából kijönne.

TanNé · http://erkolcstan.blog.hu/ 2017.08.15. 17:30:46

Híres kitalált személyek
Tarzan, Hófehérke, Winnetou, Havas John, ZombiJézus, Sherlock Holmes, Leia Organa Hercegnő, Tell Vilmos, Tibi Atya ...
Nem is olyan könnyű kérdés, hogy ezek közül hányan "támadtak fel a halálból"?
erkolcstan.blog.hu/2017/08/15/hires_kitalalt_szemelyek
süti beállítások módosítása